Cartea lunii la Bufnițe

Autorul lunii februarie la Bufnițe: Albert Camus, cu ocazia lansării seriei de autorîn colecția Biblioteca Polirom

Noutate editorială la editura Polirom: în colecția „Biblioteca Polirom”, au apărut primele două titluri dintr-o nouă serie de autor, dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori și gânditori ai secolului XX, Albert Camus, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 1957. Seria de autor Albert Camus este deschisă de romanele Străinul, într-o nouă traducere de Daniel Nicolescu și Ciuma, traducere de Eta Wexler și Marin Preda.

Joi, 15 februarie 2018, ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr.11) se va lansa noua serie de autor Albert Camus, din colecția Biblioteca Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu. La eveniment la care vor vorbi Vasile Popovici – critic literar, Cyrille Fierobe – director Institutul Francez din Timișoara și Daniel Nicolescu – director Institutul Cultural Român din Lisabona, ziarist și traducător, via Skype.

 

 

 

 

 

 

Cartea lunii ianuarie 2018: Bani. Muncă. Timp liber de Elena Vlădăreanu, colecția de peozie Vorpal, editura Nemira, 2017

Vineri, 12 ianuarie 2018, ora 19.00: lansarea volumului de poezie în prezența autoarei. Prezintă: Daniela Rațiu și Alexandru Potcoavă

„O carte despre condiția artistului/artistei, despre cutumele lumii literare românești în care trăim. O artă poetică despre cât de nepoetică poate fi supraviețuirea. Elena Vlădăreanu dă voce tuturor vocilor care șoptesc pe la colțuri, dar nu vorbesc despre propria condiție, dă o voce, în mod radical, frustrării, furiei și fricilor unor artiști care nu mai au timp să se ocupe de arta lor, fiind confiscați de știința supraviețuirii, captivi în ecuația bani/muncă/timp liber. O voce plasată în afara metaforei și a iluziei. Mai mult ca niciodată, Elena Vlădăreanu își confirmă în această carte stilul, forța, dar și misiunea pe care și-a asumat-o.” Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției de poezie Vorpal a editurii Nemira.

 

 

 

 

 

 

Cartea lunii noiembrie: Prozator din Silă, Viorel Marineasa în dialog cu Robert Șerban, editura Casa de Pariuri Literare, 2017

 

Marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 18.00, la librăria La Două Bufnițe din Timișoara
(Piața Unirii nr. 11) va avea loc lansarea cărții Prozator din silă, Viorel Marineasa în
dialog cu Robert Șerban, apărută la editura Casa de Pariuri Literare.
”Mă pun greu în situația de a scrie. Fiind un noctambul, am scris multă vreme numai noaptea. Mai nou, în detrimental scrisului, îmi place să trăiesc pur și simplu. Să trăiesc bucurii mici și calme. (Probabil că se apropie funia de par). Să mă plimb printr-o livadă sau în cartiere mărginașe, să mă uit la un concurs de atletism sau la un meci de rugby, să mănânc agrișe, prune necoapte, dovlecel pane. Să observ mierlele și guguștiucii. Ce dulcegării! Compunere de clasa a IV-a. Da, mă întrebai de scris. Laptopul mi-a cam stricat stilul. Înainte îmi plăcea să scriu cu un pix care să alunece pe hârtie. Cum ar veni, să-și facă aproape singur datoria. Dacă nimereai o mina care se împotmolea, se ducea naibii și clipa de grație. Acum umplu agende, hârtii disparate cu documentarea, cu schițe și planuri, cu profilul personajelor, cu nuclee epice, cu pasaje ca și finite, dar care nu și-au găsit încă plasamentul. Apoi leptopuiesc.” – Viorel Marineasa, despre scris.

 

 

 

 


 

Cartea lunii septembrie: Mort în Patagonia de Daniel Vighi

Scriitorul timișorean Daniel Vighi lansează joi, 14 septembrie 2017, de la ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) cel mai recent roman al său, Mort în Patagonia, apărut recent la editura Polirom în colecția Ego.Proză. Romanul face parte din campania cartea lunii septembrie la Bufnițe. Alături de autor, despre carte va vorbi Adriana Babeți.

Romanul Mort în Patagonia este o parabolă epică pe tema lecturii ca aventură. Începută în urma unui seminar din sala 201 a Facultăţii de Litere din Timişoara, peregrinarea este o incursiune în istoria descoperirii Lumii Noi, avîndu-i ca protagonişti pe Columb, Magellan şi Pedro Sarmiento de Gamboa, la care se adaugă o serie de conchistadori celebri cărora lectura, ca incursiune în timp şi geografii, le dă viaţă. Romanul deplînge genocidul populaţiei ona din Patagonia, al băştinaşilor selknam, dar şi moartea cumplită a coloniştilor debarcaţi în lumea inospitalieră din Tierra del Fuego în anul 1555.
Prin actul magic al lecturii, câţiva bănăţeni sunt paraşutaţi de pe o stradă timişoreană, după revoluţie, în lumea secolului al XVI-lea. Efectele de umor şi savoare lexicală rezultate din întâlnirea aceasta sunt irezistibile. Pornind de la celebrul roman Moby Dick, autorul imaginează Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” ca pe Oceanul Pacific, ducând mai departe viziunea lui Herman Melville. Alt reper-far al călătoriei este romanul Toate pînzele sus!, iar marele galion al literaturii universale – condus de Cervantes, sub pavilionul etern al cavalerului Don Quijote de la Mancha – deschide calea către o poveste fantastică printr-o extraordinară desfăşurare de jocuri culturale ale imaginaţiei.

Pentru noi, Daniel Vighi a fost și este profesor, mentor, sprijin și prieten. Lui îi datorăm, în primul rând, alegerea noastră de a lucra în domeniul cultural și în special cel al cărții. Ne bucurăm să avem cartea lunii septembrie la Bufnițe romanul Mort în Patagonia și din acest motiv, dar și fiindcă am așteptat să îl citim din anul I de facultate, când ne-a povestit prima dată despre el. Iar lectura lui a fost pentru noi ca proiectul librăriei: pasiune, exercițiu de imaginație, execițiu de răbdare și încrederea de a duce la sfârșit lectura/proiectul.”, spun cele două bufnițe, Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan.

Daniel VIGHI s-a născut pe 8 octombrie 1956. Este prozator al generaţiei literare din anii ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara. Dintre volumele de proză scurtă: Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013). Romane: Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1998), Misterele castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), Trilogia Corso (2015). Eseuri: Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014). Este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu editura Polirom. Partener media: Timpolis.

 


 

 

 

Cartea lunii Iunie: Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2017. Trei evenimente construite în jurul cărții: lansarea în prezența autorului, conferință despre realul Kaspar Hauser și proiecția filmului The Enigma of Kaspar Hauser, 1974, Werner Herzog.

Miercuri, 7 iunie, de la ora 18.30, vă așteptăm la lansarea cărții Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu, apărută în colecția Ego.Proză, editura Polirom, 2017. Alături de autor, vor prezenta Radu Pavel Gheo și Alexandru Potcoavă.

 

 

 

Copilăria lui Kaspar Hauser, Bogdan-Alexandru Stănescu
Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Bogdan-Alexandru Stănescu

Recompensat în 2014 cu Premiul „Tînărul scriitor al anului 2014”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a V-a, Bogdan-Alexandru STĂNESCU (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. În acelaşi timp, a publicat vreme de cîţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. A lucrat pentru emisiunea TV „Parte de carte”, iar din 2006 este coordonator al colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART și în revista Iocan. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Editura Cartea Românească), carte nominalizată la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman și Edward Hirsch. A predat, mai mulți ani la rând, cursuri de introducere în editarea de carte și cursuri de literatură română contemporană la Universitatea din București. În prezent susține cursuri de creative writing.
____________________________
Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu este cartea lunii iunie la Bufnițe.Campania Cartea lunii iunie la Bufnițe se desfășoară în parteneriat cu Editura Polirom. Partener media: Banatul Azi

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————————————————————————————-

 

 

Fiica Estului de Clara Usón,  cartea lunii mai
Luna mai este aniversară pentru La Două Bufnițe: marți, 2 mai 2017, se împlinesc 6 luni de la deschiderea oficială a librăriei. Cu ocazia aniversării, începe o nouă campanie de promovare și încurajare a lecturii: Cartea lunii la Bufnițe. Campania își propune să promoveze o carte din literatura universală sau literatura română recent apărută, prin  organizarea de dezbateri și întâlniri în jurul acesteia.

 

 

 

Cartea lunii mai la Bufnițe
Startul campaniei este romanul Fiica Estului de Clara Usón, care a apărut recent în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducere din limba spaniolă şi cu note de Mariana Sipoş. Este un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei. Pentru Fiica Estului, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.
Clara Usón a fost invitată la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) în octombrie 2016, unde a citit fragmente din romanul Fiica Estului și a interacționat cu publicul timișorean.

Lansarea romanului și întâlnire cu autoarea prin Skype
Miercuri, 3 mai 2017, de la ora 18, are loc lansarea romanului Fiica Estului de Clara Usón, la care aceasta va intra în direct, prin intermediul Skype, pentru a discuta cu cititorii din Timișoara.
Despre autoare și carte vor vorbi Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM), Adrian Marcu, jurnalist și scriitorul Radu Pavel Gheo.

Despre Fiica Estului, de Clara Usón, Polirom, 2017
Romanul La hia del este (Fiica Estului), apărut în 2012, la editura Seix Barral, se va dovedi un bestseller, ajungând la a şaptea ediţie. Pentru el, Clara Usón primeşte premiul Ciutat de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară care este acordată anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume. Romanul a mai primit de asemenea Premio per la Cultura Mediterranea Fundazione Carical, în Italia, iar în Franţa, Prix Bouchon de Cultures. La hia del este s-a bucurat de succes şi în Italia, în Olanda, în Franţa şi în Portugalia. Urmează să fie tradus în limba croată.
Şase tineri, trei băieţi şi trei fete, stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova şi ajung la o dispută aprinsă despre naţionalism şi manipulare politică. Sunt studenţi din Belgrad şi se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultăţii, înaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai cruntă a fostei Iugoslavii, la începutul anilor ’90, în timpul războaielor sârbo-croat şi sârbo-bosniac. Ana nu este altcineva decât fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea îl adoră şi îl consideră un adevărat erou al Serbiei, dar care avea să fie repede cunoscut în toată lumea ca „măcelarul din Balcani” şi judecat la Haga pentru crime de război. Romanul Fiica Estului, care are în centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, căci pare aproape de necrezut cum a reuşit o tânără scriitoare din Spania să se documenteze la faţa locului, să înţeleagă şi să recreeze istoria – veche sau recentă – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neînţeles chiar şi pentru istorici.

CLARA USÓN s-a născut în 1961 la Barcelona şi a a absolvit Facultatea de Drept a Universitaţii Centrale din acelaşi oraş. Vreme de 18 ani a lucrat ca avocat specializat în probleme comerciale.În 1998, a câştigat Premiul Lumen pentru primul ei roman, Noches de San Juan. În 2001 îi apare cel de-al doilea roman, Primer vuelo, la Editura El Aleph. Urmează apoi romanele: El viaje de las palabras (Plaza & Janes, 2003), Perseguidoras (2007, Alfaguara). În 2009, romanul Corazón de Napalm (Seix Barral) câştigă Premiul Biblioteca Breve şi va fi tradus în franceză la editura CJ Lattès (Coeur de napalm). Cel mai recent roman al Clarei Usón, Valor, a apărut în 2015, la editura Seix Barral. Clara Usón locuieşte la Barcelona. Colaborează cu articole la cotidiene precum „El Pais”, „La Vanguardia” sau „Le 1” din Franţa.

Campania Cartea lunii mai la Bufnițe se desfășoară în parteneriat cu Editura Polirom și Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest”. Partener media: TVR Timișoara