Cartea lunii la Bufnițe

Cartea lunii Iunie: Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2017. Trei evenimente construite în jurul cărții: lansarea în prezența autorului, conferință despre realul Kaspar Hauser și proiecția filmului The Enigma of Kaspar Hauser, 1974, Werner Herzog.

Miercuri, 7 iunie, de la ora 18.30, vă așteptăm la lansarea cărții Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu, apărută în colecția Ego.Proză, editura Polirom, 2017. Alături de autor, vor prezenta Radu Pavel Gheo și Alexandru Potcoavă.

 

 

 

Copilăria lui Kaspar Hauser, Bogdan-Alexandru Stănescu
Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Bogdan-Alexandru Stănescu

Recompensat în 2014 cu Premiul „Tînărul scriitor al anului 2014”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a V-a, Bogdan-Alexandru STĂNESCU (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. În acelaşi timp, a publicat vreme de cîţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. A lucrat pentru emisiunea TV „Parte de carte”, iar din 2006 este coordonator al colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART și în revista Iocan. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Editura Cartea Românească), carte nominalizată la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman și Edward Hirsch. A predat, mai mulți ani la rând, cursuri de introducere în editarea de carte și cursuri de literatură română contemporană la Universitatea din București. În prezent susține cursuri de creative writing.
____________________________
Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu este cartea lunii iunie la Bufnițe.Campania Cartea lunii iunie la Bufnițe se desfășoară în parteneriat cu Editura Polirom. Partener media: Banatul Azi

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————————————————————————————————-

 

 

Fiica Estului de Clara Usón,  cartea lunii mai
Luna mai este aniversară pentru La Două Bufnițe: marți, 2 mai 2017, se împlinesc 6 luni de la deschiderea oficială a librăriei. Cu ocazia aniversării, începe o nouă campanie de promovare și încurajare a lecturii: Cartea lunii la Bufnițe. Campania își propune să promoveze o carte din literatura universală sau literatura română recent apărută, prin  organizarea de dezbateri și întâlniri în jurul acesteia.

 

 

 

Cartea lunii mai la Bufnițe
Startul campaniei este romanul Fiica Estului de Clara Usón, care a apărut recent în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducere din limba spaniolă şi cu note de Mariana Sipoş. Este un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei. Pentru Fiica Estului, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.
Clara Usón a fost invitată la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) în octombrie 2016, unde a citit fragmente din romanul Fiica Estului și a interacționat cu publicul timișorean.

Lansarea romanului și întâlnire cu autoarea prin Skype
Miercuri, 3 mai 2017, de la ora 18, are loc lansarea romanului Fiica Estului de Clara Usón, la care aceasta va intra în direct, prin intermediul Skype, pentru a discuta cu cititorii din Timișoara.
Despre autoare și carte vor vorbi Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM), Adrian Marcu, jurnalist și scriitorul Radu Pavel Gheo.

Despre Fiica Estului, de Clara Usón, Polirom, 2017
Romanul La hia del este (Fiica Estului), apărut în 2012, la editura Seix Barral, se va dovedi un bestseller, ajungând la a şaptea ediţie. Pentru el, Clara Usón primeşte premiul Ciutat de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară care este acordată anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume. Romanul a mai primit de asemenea Premio per la Cultura Mediterranea Fundazione Carical, în Italia, iar în Franţa, Prix Bouchon de Cultures. La hia del este s-a bucurat de succes şi în Italia, în Olanda, în Franţa şi în Portugalia. Urmează să fie tradus în limba croată.
Şase tineri, trei băieţi şi trei fete, stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova şi ajung la o dispută aprinsă despre naţionalism şi manipulare politică. Sunt studenţi din Belgrad şi se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultăţii, înaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai cruntă a fostei Iugoslavii, la începutul anilor ’90, în timpul războaielor sârbo-croat şi sârbo-bosniac. Ana nu este altcineva decât fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea îl adoră şi îl consideră un adevărat erou al Serbiei, dar care avea să fie repede cunoscut în toată lumea ca „măcelarul din Balcani” şi judecat la Haga pentru crime de război. Romanul Fiica Estului, care are în centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, căci pare aproape de necrezut cum a reuşit o tânără scriitoare din Spania să se documenteze la faţa locului, să înţeleagă şi să recreeze istoria – veche sau recentă – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neînţeles chiar şi pentru istorici.

CLARA USÓN s-a născut în 1961 la Barcelona şi a a absolvit Facultatea de Drept a Universitaţii Centrale din acelaşi oraş. Vreme de 18 ani a lucrat ca avocat specializat în probleme comerciale.În 1998, a câştigat Premiul Lumen pentru primul ei roman, Noches de San Juan. În 2001 îi apare cel de-al doilea roman, Primer vuelo, la Editura El Aleph. Urmează apoi romanele: El viaje de las palabras (Plaza & Janes, 2003), Perseguidoras (2007, Alfaguara). În 2009, romanul Corazón de Napalm (Seix Barral) câştigă Premiul Biblioteca Breve şi va fi tradus în franceză la editura CJ Lattès (Coeur de napalm). Cel mai recent roman al Clarei Usón, Valor, a apărut în 2015, la editura Seix Barral. Clara Usón locuieşte la Barcelona. Colaborează cu articole la cotidiene precum „El Pais”, „La Vanguardia” sau „Le 1” din Franţa.

Campania Cartea lunii mai la Bufnițe se desfășoară în parteneriat cu Editura Polirom și Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara “La Vest de Est / La Est de Vest”. Partener media: TVR Timișoara