Sâmbătă, 2 februarie 2019, ora 18:00, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara se sărbătorește ziua de naștere a unuia dintre cei mai importanți scriitori irlandezi, James Joyce. Evenimentul prin care se omagiază autorul și opera sa este organizat în parteneriat cu Fundația ArtEncounters și presupune proiecția filmului The Joycean Society realizat în 2013 de artista Dora García, este în limba engleză și are 53 de minute. Acest eveniment are și rolul unui prolog la prezentarea Dorei García care va avea loc în data de 13 februarie, tot la librăria La Două Bufnițe, în cadrul serilor de prezentări și discuții ale Bienalei ArtEncounters, care se desfășoară sub denumirea de” Dialogurile Bienalei”.

Filmul se axează pe un grup de lectură din Zürich care se reunește în mod regulat încă din 1986 pentru a citi împreună și a analiza fiecare cuvânt și fiecare propoziție din romanul Finnegans Wake a lui James Joyce, roman recunoscut pentru complexitatea lui și pentru multiplele lui posibilități de interpretare. Dora García a documentat aceste sesiuni dintr-un club elvețian care se mândrește cu cea mai bogată bibliotecă cu operele lui Joyce din Europa. Filmul ei, The Joycean Society, pune accent pe virtuțiile practicii conversaționale, ale interpretărilor literare și a producției colective de sens.

JAMES JOYCE s-a născut la Dublin pe 2 februarie 1882. Educat în şcoli iezuite, apoi studiind la University College din Dublin, James este interesat de literatură şi de limbile străine. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina, dar, după un an de privaţiuni, se întoarce acasă, unde mama lui e pe moarte. În 1904 pleacă din nou pe continent, împreună cu Nora Barnacle, care i-a stat alături toată viaţa şi i-a dăruit o fiică şi un fiu. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezie Chamber Music, iar în 1914, după aproape zece ani de luptă cu editorii, care considerau textele prea îndrăzneţe, dacă nu chiar imorale, volumul de povestiri Oameni din Dublin (Dubliners), primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, din cauza intrării Italiei în Primul Război Mondial, Joyce pleacă din Trieste şi se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe (A Portrait of the Artist as a Young Man), după ce fusese publicat în foileton în revista The Egoist, şi în 1918 piesa Exiles. Din cauza vederii tot mai slabe, Joyce face eforturi titanice să scrie. În 1922, chiar de ziua lui, vede lumina tiparului monumentalul Ulise (Ulysses), salutat la apariţie ca o operă de geniu de T.S. Eliot şi Hemingway. În 1923 începe să lucreze la Finnegan’s Wake, care va fi publicat în 1939. În 1931 se căsătoreşte cu Nora Barnacle. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial scriitorul se refugiază la Zürich, unde moare pe 13 ianuarie 1941, lăsând în urmă o opera definitorie pentru literatura modernă.

DORA GARCÍA este una dintre artistele invitate la Bienala Art Encounters 2019. Dora García s-a născut în Spania și a studiat la Amsterdam. În tinerețe s-a mutat la Bruxelles, unde a trăit timp de 16 ani. A participat în 2007 la Münster Sculpture Projects cu o piesă de teatru în spațiul public, Opera cerșetorului (The Beggar’s Opera). A fost mereu interesată de personaje marginalizate și antieroi ca modele de studiu al statutului social al artistului, în narațiunea rezistenței și a contraculturii. În acest sens, Dora García a realizat lucrări având ca temă centrală poliția politică a DDR, Stasi (Rooms, Conversations, 2006), figura emblematică a comediantului american Lenny Bruce (Just because everything is different it does not mean that anything has changed, Lenny Bruce in Sydney, performance cu o singură reprezentație, Bienala din Sydney, 2008) și originile anti-pshiatriei (seria de cărți Mad Marginal din 2010, The Deviant Majority, 2010).