LaDouaBufnite https://ladouabufnite.ro Librarie Independenta Mon, 11 Mar 2024 12:18:59 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.15 https://ladouabufnite.ro/wp-content/uploads/2020/04/cropped-logo-la-doua-bufnite-color-32x32.png LaDouaBufnite https://ladouabufnite.ro 32 32 Bookfest deschide primăvara culturală la Timișoara https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/bookfest-deschide-primavara-culturala-la-timisoara/ Mon, 11 Mar 2024 12:06:52 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9947 O nouă ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, împreună cu scriitori îndrăgiţi și cu cele mai bune cărţi, va avea loc în perioada 21-24 martie, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT) Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Andreea Răsuceanu, Mihaela Noroc, Moni Stănilă, Liviu Stănescu, Dan Sociu, Bogdan Creţu, Andrei Mocuţa sunt doar câteva […]

The post Bookfest deschide primăvara culturală la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
  • O nouă ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, împreună cu scriitori îndrăgiţi și cu cele mai bune cărţi, va avea loc în perioada 21-24 martie, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT)
  • Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Andreea Răsuceanu, Mihaela Noroc, Moni Stănilă, Liviu Stănescu, Dan Sociu, Bogdan Creţu, Andrei Mocuţa sunt doar câteva dintre personalităţile culturale care vă dau întâlnire la scena Bookfest Timișoara
  • Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la evenimentele programate pe durata acestuia

Salonul de Carte Bookfest anunţă la Timișoara o ediție bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalităţi de seamă și sesiuni de autografe. Între 21 și 24 martie, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22), publicul timișorean este așteptat în număr cât mai mare la Bookfest pentru întâlnirea cu cele mai bune cărţi la cele mai bune preţuri, dar și cu unele dintre cele mai importante repere culturale ale momentului.

Peste 30 de evenimente sunt programate în timpul Salonului de Carte Bookfest, iar acestea vor prilejui iubitorilor de carte întâlniri memorabile și sesiuni de autografe de la personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Andreea Răsuceanu, Mihaela Noroc, Bogdan Creţu, Moni Stănilă, Liviu Stănescu, Dan Sociu, Andrei Mocuţa. Firește că nu vor lipsi nici cunoscuții autori timișoreni Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Viorel Marineasa, Robert Șerban sau Radu Pavel Gheo.

Nu trebuie ratate reducerile și ofertele pe care expozanţii participanţi le vor avea pentru multitudinea de cărți prezente la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT). Le veți găsi la standurile editurilor: editura Academiei Române, Grupul Editorial All, Asociația ARI, Grupul Editorial Art, Asociația Liga Albanezilor din România, Brumar, Cartego, Cartex, Casa, Grupul Editorial Corint, Crime Scene Press, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Diana Press, Didactica Publishing House, Fischer International, Hasefer, Herald, Humanitas, Ink Story, Junimea, Lebăda Neagră, Librex Media, Litera, Asociaţia Macedonenilor din România, Mega, Muzeul Naţional al Banatului, Nemira Publishing House, Niculescu-Oxford University Press, Nomina, Paralela 45, Asociaţia Culturală Adrian Păunescu, Polirom, Prior Media Group, RAO, Ratio et Revelatio, Sens, Shambala, Stand Agenţie Difuzare Carte, Trei, editura Universității de Vest. Totodață va fi prezentă cu stand la Bookfest și îndrăgita librărie locală La două Bufnițe.

„Prințesele” liderilor comuniști și aventurile lor

Salonul își deschide porţile joi, 21 martie și evenimentele își vor face loc din prima zi. Editura Brumar e cea care va deschide seria și a pregătit timișorenilor nu mai puţin de patru întâlniri. Astfel că, de la ora 15.00, Gilda Vălcan ne va da prilejul să ne întâlnim cu Privighetoarea mecanică. Apoi, începând cu 15.30, vom putea afla mai multe despre Timișoara de odinioară și cea din istoria recentă, “orașul care nu se vede”, graţie volumelor O scurtă istorie a Timișoarei până la 1716 și Underground 2 TM  – primul semnat, iar cel de-al doilea coordonat de Cristian Vicol. Iar de la 16.30 vom pătrunde în META Spațiu cu ajutorul volumului coordonat de Mirela Stoeac-Vlăduți.

Începând cu ora 17.00, editura Lebăda Neagră va lansa două volume: Second Life de Adrian Christescu și, de la 17.30, volumul de scurte povestiri horror Vodcă roșie, semnat de Bogdan Piticariu. Invitaţi vor fi scriitorii Adrian Petru Stepan și Adrian Christescu, iarlansările vor fi urmate de o sesiune de autografe. Muzeul Naţional al Banatului împreună cu editura Mega au pregătit publicului o seară medievală și, de la ora 18.00, Vasile Rămneanţu (conf. univ. dr.), Adrian Magina (conf. univ. dr.)și Livia Magina (cercetător știinţific dr.)ne vor prezenta următoarele volume: Nobili și demnitari ai Banatului montan medieval și premodern (studii istorice) de Ligia Boldea, Mănăstirea cisterciană de la Igris din perspectiva cercetărilor arheologicede Daniel Tănase și Castelul Huniade, de la reședință regală la sediul muzeului de Kopeczny Zsuzsa.

Ziua de joi se va încheia tot cu un apel la istorie, dar de această dată la cea recentă. Astfel că, de la ora 19.00, editura Corint ne va aduce înainte o carte fascinantă despre relația dintre liderii comuniști și copiii lor – Prințesele roșii de Lavinia Betea, în prezenţa autoarei.

Ziua de vineri, 22 martie, va începe în forţă. Astfel că, începând cu ora 10.00, editura Lebăda Neagră a pregătit timișoreniloro serie de evenimente. Primul va fi lansarea  volumului Manifestul unui hater semnat de Alex Ionescu, “nerecomandat persoanelor imature; este o oglindă în care nu toți vor să se vadă”. Alături îi vor fi Adriana Moţ și Adrian Christescu. De la 10.30, vom putea afla Pentru cine scriem, acesta fiind titlul dezbateriiliterare la care vom putea lua parte, alături de scriitorii bănățeni Adrian Petru Stepan, Adriana Moț, Alex Ionescu, Alex Szöllö, Bogdan Piticariu și Mugur Ioniță. Moderatorul întâlnirii va fi scriitorul și editorul Adrian Christescu. Ora 11.30 ne va aduce un eveniment organizat în colaborare cu Asociația Comitato Dante Alighieri Di Timișoara: Oriana Fallaci – o conștiință. Acesta va fi dedicat jurnalistei Oriana Fallaci, cu prezentarea volumelor Sexul inutil, Cele șapte păcate ale Hollywoodului, Scrisoare pentru un copil niciodată născut și Un Om. La întâlnire îi vom avea ca invitaţi pe Mirela Ileana Boncea și Daniele Pantaleone – lectori univ. dr. la Universitatea de Vest din Timișoara, iar moderator va fi scriitorul Adrian Petru Stepan.

Editura Brumar ne va da întâlnire la ora 12.00 cu Brâncuși prin intermediul volumului semnatde Patricia Lidia – Aventuri în lumea lui Brâncuși.

De la ora 12.30, editura Cartego a pregătit un eveniment special, și anume lansarea antologiei de poezie O mie și una de eu fără umbre – o colaborare dintre Radmila Popovici și Florina Breazu, unde poezia și arta sunt într-o simbioză totală, alcătuind un tablou vibrant al experienței feminine.

Începând cu ora 13.30, Daniel Meze (Editura ARI) va susţine o conferinţă cu titlul Cabala și Noul Testament, la care publicul este invitat să participe.

Ora 14.30 va marca debutul literar al Ioanei BenaRecurs la trecut (jurnal sucit), volum apărut recent la editura Lebăda neagră. Cartea va fi prezentată de scriitorul Mugur Ioniță și de editorul Adrian Christescu.

Vargas Llosa, prezentat de Gabriel Liiceanu

Editura Sens ne propune o dezbatere începând cu ora 15.00, pornind de la volumul Jaques Ellul – Omul și tehnica. Influenţa tehnologiei asupra vieţii omului modern.

De la ora 16.00, Robert Șerban va prezenta împreună cu Simona Modreanu colecția „Hamletarium” a editurii Junimea și volumul din colecția „Orizontul lecturii” Bătăușa suedeză. Agresiuni de bun-simț semnat de Alexandru Budac.

Pentru ora 17.00, editura Humanitas Fiction a pregătit cititorilor o întâlnire cu două volume semnate de Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Astfel că ne vor fi aduse în atenţie noua ediţie a volumului Scrisori către un tânăr romancier și Conversație la Princeton, cursul de literatură și politică pe care Llosa l-a susţinut împreună cu profesorul Rubén Gallo în perioada în care a predat la Princeton. Gabriel Liiceanu, Adriana Babeţi și Denisa Comănescu vor fi prezenți la eveniment pentru a oferi perspective inedite asupra operei lui Vargas Llosa și pentru a dezbate temele fundamentale abordate în volume.

De la ora 17.30, publicul va putea lua parte la lansarea volumului Transfer al scriitorului și jurnalistului Andrei Mocuța, apărut la editura Humanitas. Transfer este o carte care explorează ca teme identitatea, memoria și trauma. Alături de autor, în dialog se vor afla Adriana Babeți și Robert Șerban pentru a discuta despre roman și despre rolul artei în procesul de vindecare.

Începând cu ora 18.00, Melania Cincea, Ilinca Ilian, Mircea Dragu și Denisa Comănescu ne vor prezenta câteva dintre noile volume apărute la editura Humanitas Fiction: Dincolo de sârma ghimpată de James D. Shipman, Numele mi-l știe vântul de Isabel Allendeși Regina inimii de Akira Mizubayashi.

”Vrăjile” pisicilor alături de un pahar de Jidvei

Seara de vineri se va încheia sub semnul cărţii, al felinelor și al vinului. Astfel că, de la ora 18.30, editura Humanitas ne va propune spre atenţie și delectare volumul colectiv Ce vrăji a mai făcut pisica mea?, coordonat de Radu Paraschivescu și prezentat de Lidia Bodea și Denisa Comănescu. Volumul reunește textele a 15 autori români: Ana Blandiana, Lidia Bodea, Gigi Căciuleanu, Denisa Comănescu, Marius Chivu, Cătălina Dumitrescu, Mihai Frăţilă, Simona Kessler, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Germina Nagâț, Radu Paraschivescu, Alina Pavelescu, Tania Radu și Vlad Stroescu. Toți aceștia scriu despre relația specială dintre om și pisică, despre bucuriile și năzbâtiile pe care le aduc aceste feline în viața noastră. Ce vrăji a mai făcut pisica mea? este o carte amuzantă, emoționantă și plină de căldură, care va încânta toți iubitorii de pisici. Vinul va însoţi acest eveniment, iar publicul va fi chemat spre o experienţă rafinată prin intermediul selecţiei de vinuri premium pe care crama Jidvei a pregătit-o spre degustare. Va fi cel mai bun mod de a încheia seara.

A doua carte pentru copii semnată Ioana Pârvulescu

Ca de obicei la Bookfest, ziua de sâmbătă va fi una foarte bogată în evenimente de care publicul se va bucura. Startul va fi dat de editura Junimea care, de la ora 11.30, a pregătit publicului două semnale editoriale: Recurs de Adrian Dinu Rachieru (colecția „Orizontul lecturii”) și Convoiul de Gheorghe Schwartz (colecția „Epica”). Acestea vor fi prezentate de Cornel Ungureanu, Adrian Dinu Rachieru și Horea Oprean, amfitrion fiind Simona Modreanu

Începând cu ora 12.00, editura Humanitas Junior a pregătit un eveniment special copiilor care iubesc poveștile cu surprize. Îndrăgita scriitoare Ioana Pârvulescu va lansa a doua sa carte pentru copii, Trei zile nemaipomenite, avându-i alături în această aventură pe scriitorul Robert Șerban și pe Lidia Bodea.

E vremea ca editura Humanitas să intre pe scena evenimentelor și să ne provoace la un maraton încântător și de neratat. Astfel că ora 12.30 ne va duce în Lumea fetelor prin intermediul celui de-al doilea album realizat de Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului internaţional Atlasul frumuseții. Prin intermediul fotografiilor și al textelor sale, Mihaela Noroc ne va da prilejul să descoperim diversitatea lumii și frumusețea unică a fiecărei fete, plecând de la portretele și poveștile unor fete din 55 de țări. Robert Șerban și Lidia Bodea îi vor fi parteneri de dialog, având ca punct de plecare experiența de a călători și a fotografia fete din toate colțurile lumii.

Radu Paraschivescu citește în premieră din noua carte

De la ora 13.00, vom schimba registrul tematic și propunem un moment de dialog și reflecție prin lansarea volumelor Înapoi la argument: Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate de Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici și Exitus de Gabriel Liiceanu, doi dintre cei mai importanți intelectuali români ai momentului. Cele două volume explorează teme fundamentale ale existenței umane, de la prietenie și iubire la destin și moarte, oferind cititorului o perspectivă profundă și originală asupra lumii în care trăim. Acestea vor fi prezentate de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Melania Cincea și Mircea Mihăieș, iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Apoi, la ora 14.00, editura Humanitas Fiction va propune spre lansare romanele Pasagerul și Stella Maris de Cormac McCarthy, Nimeni nu părăsește Palo Alto de Yaniv Iczkovitsși Borges și eu de Jay Parini. Acestea vor fi prezentate de Ioana Pârvulescu, Dana Percek, Florin Lobonț și Denisa Comănescu.

Editura Humanitas are încă o surpriză pregătită pentru cei care vor trece pragul Salonului Bookfest și, de la ora 15.00, îl va aduce în faţa cititorilor pe spectaculosul scriitor Radu Paraschivescu, marcând un dublu eveniment. Pe de o parte, va fi lansată în prezenţa lui Robert Șerban și a Lidiei Bodea o ediţie nouă a romanului Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, romanul unui cântec ce străbate veacurile și pe care autorul îl va aduce din nou în faţa cititorilor. Totodată, Radu Paraschivescu va oferi publicului prezent și o lectură în avanpremieră din volumul său aflat în pregătire, Libertatea de depresie. Orice întâlnire cu Radu Paraschivescu și cu volumele sale este un motiv de bucurie, astfel că vă așteptăm să profitaţi de acest eveniment și de autografele pe care vi le va acorda.

Bogdan Crețu spune mai multe despre Mai puțin decât dragostea

Începând cu ora 15.45, e rândul editurii Polirom să dea startul unei serii de evenimente speciale pentru publicul bibliofil. Primul pe care îl propune este întâlnirea cititorilor cu profesorul și criticul literar ieșean Bogdan Creţu, prilejuită de apariţia noului său roman Mai puțin decât dragostea, care nu este doar o poveste de dragoste, ci și o pledoarie pentru memorie. Acesta marchează, alături de alte volume pe care editura le-a pregătit, 20 de ani de existență a colecţiei “Ego. Proză” și va fi pus în dezbatere de Adriana Babeți și Radu Pavel Gheo.

Apoi, de la ora 16.15, vom avea parte de una dintre cele mai puternice voci ale  literaturii române contemporane. Întâlnirea va fi cu scriitoarea Andreea Răsuceanu și ultimul volum al trilogiei satului C., Linia Kármán – un roman al diferitelor tipuri de graniţe, pe care suntem invitaţi să le înţelegem și să le transcendem prin incursiunea în universul complex creat de autoare. Aceasta va fi însoţită în dezbatere de Cristina Chevereșan și Alexandru Oravițan.

După ora 18.00, editura Humanitas Fiction ne va aduce alte câteva noutăți prezentate de Ioana Pârvulescu, Robert Șerban și Denisa Comănescu: Soare întunecat (cel de-al treilea volum din ciclul Străbătând secolele) de Eric-Emmanuel Schmitt, Numărul 2 de David Foenkinos și Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare.

La ceas de seară, după ora 18.30, editura Humanitas ne va duce la „capătul lumii”, avându-l ca ghid pe Liviu Stănescu și volumul său care îmbină în mod original notele de călătorie cu momentele lirice – Am fost la capătul lumii. Acesta o va avea alături pe Lidia Bodea.

Evenimentele de sâmbătă se vor încheia cu editura Cartex care, începând cu ora 19.00, ne va da ocazia întâlnirii cu Ramona Boldizsar și noul său volum, Spune-mi unde să apăs mai tare. Alex Higyed i se va alătura și vor da ultimul cuvânt poeziei.

Reeditarea Memoratorului pentru tanchiști, prezentată de Viorel Marineasa

Duminică, 24 martie, este ultima zi a Salonului, dar nu va fi nicidecum mai prejos și va bucura publicul cu o mulţime de evenimente deosebite. Editura Cartex este cea care va deschide de data aceasta seria de evenimente la ora 10.00 și va lansa În colonia penitenciară de Franz Kafka. Traducerea și studiul introductiv al acestei noi ediţii îi aparţin lui Lucian Pricop.

Ora 11.00 ne va aduce în atenţie o reeditare a unuia dintre volumele emblematicilor autori timișoreni, Viorel Marineasa și regretatul Daniel Vighi – Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchiști, apărut la editura Ariergarda.

De la ora 12.00, Editura Humanitas Junior îi va chema pe copii să intre în Cercul mincinoșilor pentru că le-a pregătit o ediţie spectaculoasă a Celor mai frumoase 100 de povești filozofice din lumea întreagă semnatede Jean-Claude Carrière. Călăuze în universul “mincinoșilor”, adică al povestitorilor, ne vor fi Andrada Mazilu (învăţătoare la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara, distinsă cu premiul MERITO),Bajkó Attila (ilustratorul cărţii) și Mircea Dragu (scriitor și psiholog).

Biblioteca Polirom se poate vizita în prezența coordonatorului

Ora 13.00, Noutăți editoriale Biblioteca Polirom, Bournville, Jonathan Coe, Calendarul unei vechi iubiri, Andreï Makine, Insula copacilor dispăruți, Elif Shafak, Aproape surorile, Cloé Korman, Tokyo Decadence, Ryū Murakami, Crossroads, Jonathan Franzen, Orașul Victoriei, Salman Rushdie, Lecții, Ian McEwan. Prezintă: Dana Crăciun, Otilia Ghițescu, Moni Stănilă, Oana Doboși, Raluca Selejan, Mihai Gafencu. Moderează: Dan Croitoru

Următoarele două evenimente ale editurii vor sta sub semnul aniversării a 20 de ani alături de colecția “Ego. Proză”. Astfel că, la ora 14.00, Moni Stănilă va fi prezentă în faţa cititorilor alături de Radu Pavel Gheo și de Oana Doboși pentru a ne vorbi despre a doua ediţie, revăzută, a romanului Al 4-lea – “o carte despre încredere și ezitare, despre (auto)exilare și eliberare, despre compasiune și pasiune, despre necunoaștere și inițiere. Un roman care are percutanța poeziei și elocvența unei omilii. O pledoarie pentru uman.” (Lucia Țurcanu)

Începând cu ora 14.30, Dan Sociu va fi însoţit de Alina Radu și Radu Pavel Gheo, într-o discuție prilejuită de apariţia volumelor La gunoi și cum reușești, viața mea, marcând astfel dubla sa ipostază literară – atât de prozator, cât și de poet.

De la 15.00, ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) propune spre dezbatere o temă extrem de importantă și actuală cu titlul Traducerea literară, între AI și IQ. Mirela Iacob, Dana Crăciun și Gabriel Kohn vor purta un dialogdespre înțeles și înțelegere, abordarea umană și algoritmii artificiali în traducerea literară.

Editura Sens a pregătit la ora 16.00 lansarea cărţii O viaţă de rroman de Emanuela Covaci. Autoarea se va afla în dialog cu scriitorul Borko Ilin, având ca temă de dezbatere “Scrisul ca formă de eliberare; o radiografie a toleranţei”.

Salonul se va încheia cu editura Brumar care, de la ora 18.00, ne va da ocazia să ne întâlnim cu volumele minunatului și mereu ludicului Șerban Foarţă: Narațiunea de a fi Robert Șerban în dialog cu Șerban Foarță și Erosophia, Erosophia. Incantaţii & O cantilenă.

Programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe pagina www.bookfest.ro

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă în cadrul Salonului. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10.00 și 20.00.

Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Parteneri: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara.

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timiș Online, Timpolis, Puterea a Cincea,  Știri de Timișoara, Știri pentru copii

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest din 2023 (București, 29 mai – 2 iunie 2023) au fost prezenți peste 170 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări și dezbateri până la proiecții cinematografice și evenimente interactive. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost Italia. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Japonia.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

Contact:

Mihai Mitrică, director executiv A.E.R.

Tel.: 0728.327.601

E-mail: mihai.mitrica@aer.ro

Adrian Baciu, asistent relații publice A.E.R.

Tel.: 0728.327.603

E-mail: adrian.baciu@aer.ro

The post Bookfest deschide primăvara culturală la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/accidental-meeting-with-ioana-nemes-lectura-performativa-cu-adriana-babeti-si-christine-cizmas/ Fri, 22 Dec 2023 17:26:02 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9837 Vineri, 29 decembrie 2023, la ora 18.00, la sediul Fundației Art Encounters (Take Ionescu 46c, Timișoara), are loc evenimentul “Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș”. Accidental meeting with Ioana Nemeș este o repetiție cu public organizată în relație cu expoziția ”Ritualuri, ocrotire si furtuni” a regretatei artiste Ioana […]

The post Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Vineri, 29 decembrie 2023, la ora 18.00, la sediul Fundației Art Encounters (Take Ionescu 46c, Timișoara), are loc evenimentul “Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș”.

Accidental meeting with Ioana Nemeș este o repetiție cu public organizată în relație cu expoziția ”Ritualuri, ocrotire si furtuni” a regretatei artiste Ioana Nemeș. Aceasta le aduce împreună pe scriitoarea Adriana Babeti și pe actrița Christine Cizmaș pentru a împărtăși cu voi câteva fragmente din scrierile Virginiei Woolf, din coincidențele care ne guvernează aceste întâlniri accidentale și din propriile jurnale ce ritmează existența.

Important: Încurajăm publicul să aducă o “mostră” din propriul jurnal și să discutăm împreună cu / despre timp.

Adriana Babeți este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată; este redactor la revista Orizont. A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Dintre volumele publicate: Femeia în roşu (1990, împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu, carte ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi inclusă în manualele de literatură pentru liceu); Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997); Dilemele Europei Centrale (1998); Arahne şi pînza (2002); Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004); Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Université de Paris IV – Sorbonne, 2007); Amazoanele. O poveste (2013), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX (coordonare, 2022). Volumele sale au primit numeroase premii naţionale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, cu titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. De asemenea, pentru activitatea sa academică şi didactică a fost recompensată cu importante premii naţionale şi internaţionale. 

Christine Cizmaș este membru fondator al trupei de teatru independent AUĂLEU – Teatru de Garaj și Curte. De 18 ani de când există AUĂLEU, Christine joacă, scrie, cântă, administrează, curăță, servește, trăiește, suferă, muncește și se bucură de alegerea pe care a făcut-o când era mai tânără. E un om liber, în viață și în profesie. Și-a permis să viseze. Printre altele, a jucat în Libertatis captivantus est, Spălătorul de creier, Circus mundi, Ferma animalelor, Grand Hostel Timișoara. A jucat continuu indiferent de câți oameni au fost în sala de spectacol. În case părăsite, corturi, străzi, la nunți, piețe publice, sub poduri sau în săli consacrate. A câștigat premii, pe unele le-a refuzat, iar anul aceasta, alături de echipa AUĂLEU, câștigă Premiul Special pentru Rezistență și Creativitate în Teatrul Independent, acordat de UNITER. Vorbește 4 limbi străine, are 3 animale, dansează tango, a prezentat alături de Ioana Bugarin Deschiderea Capitalei Culturale Timișoara 2023 și la Ceremonia de Închidere a contribuit cu un film.

Evenimentul este organizat de Fundația ArtEncounters împreună cu Librăria La Două Bufnițe. Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The post Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu în dialog cu Oana Doboși, la Timișoara https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/bogdan-alexandru-stanescu-si-vasile-ernu-in-dialog-cu-oana-dobosi-la-timisoara/ Sat, 18 Nov 2023 13:20:01 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9727 Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu în dialog cu Oana Doboși, la Timișoara

The post Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu în dialog cu Oana Doboși, la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Marți, 5 decembrie 2023, la ora 18.00, la librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc cel de-al șaselea eveniment din programul aniversar de 7 ani al librăriei. Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu vor intra în dialog cu Oana Doboși despre Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte, volum apărut recent la Editura Trei.

„Totul vă desparte: cum spune Bogdan undeva, proveniți din medii diferite, înțelegeți diferit literatura, credeți în funcții diferite ale ei. Și totuşi tot ce vă desparte e nimic în fața a ceea ce vă uneşte: credința în norul verbal care vă învăluie pe amândoi, hipnoza în fața zeului camuflat acolo. Vă e de ajuns că aveți asta în comun; chiar dacă totul vă desparte, literatura face ca nimic să nu vă poată despărți. Și abia asta (dincolo de inteligență, cultură ş.cl.) e pentru mine impresionant: voi ați găsit în literatură zeul care uneşte — într­-o epocă în care aproape toți zeii şi aproape toți oamenii nu mai ştiu decât să despartă.” Radu Vancu

„Ce-­i desparte nu­i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, celălalt e «bolnav» de revelația sensului, a textului ca descindere în infernul oricărei frumuseți. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viață şi de moarte, pentru Stănescu – «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudați «pentru situația în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov, cu groaznica retrogradare a lui Dostoievski printre mediocri, le vor accepta o clipă, le vor refuza după aceea, se vor enerva, se vor suspecta ca «imbecili», îl vor ironiza pe Nabokov ca miştocar savuros în cazul Dosto, de la Nabokov vor trece la Bulgakov (de ce l­a ignorat), apoi de la Bulgakov la Grossman şi Platonov, de la amândoi la criticul literar I.V. Stalin şi de aici, mai departe, ajung la Philip Roth, Orwell, Mandelştam – toate acestea pentru ce? Nu pentru triumful lui Gogol asupra lui Joyce sau invers, cu atât mai puțin al lui Ernu asupra lui Stănescu. Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil».” Radu Cosașu


Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător şi editor. În prezent este director editorial al editurii Pandora M, din cadrul Grupului Editorial Trei, şi coordonator al colecției Anansi. World Fiction. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul de dialoguri Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet cu Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural 2012. Au urmat volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam (Art, 2013), cel de­-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească, 2014) – nominalizat la premiile Radio România Cultural, romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017), recompensat cu Premiul pentru proză al clubului de literatură Nepotu’ lui Thoreau, Premiul pentru proză Radio România Cultural, Premiul Festivalului primului roman de la Chambery, Franţa, ediţia 2018, şi nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2018. În 2019 a publicat romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută (Polirom); în 2021, volumul de poeme Adorabilii etrusci (Charmides), nominalizat în 2022 la Premiile revistei Observator cultural şi la Premiile ARCA, iar în primăvara lui 2022, romanul Abraxas (Polirom), câştigător al Premiului revistei Observator cultural pentru proză, al Premiului pentru proză al Ziarului de Iași şi nominalizat la premiile revistei Ficțiunea şi la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Opera lui Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück, Hannah Arendt şi C.G. Jung.


Vasile Ernu (n. 1971, URSS) este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş­Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom şi se numără printre fondatorii platformei criticatac.ro. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în LibertateaRomânia LiberăHotNewsTimpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua LiteraturăSuplimentul de Cultură şi Observator Cultural. A publicat volumele: Născut în URSS (Polirom, 2006), Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, împreună cu Bogdan­Alexandru Stănescu (Polirom, 2010), Intelighenţia rusă azi (Cartier, 2012), Sînt un om de stînga (Cartier, 2013), Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor (Polirom, 2015), Intelighenţia basarabeană azi (Cartier, 2016), Bandiţii. Mică trilogie a marginalilor (Polirom 2016), Izgoniții. Mică trilogie a marginalilor (Polirom 2019), Războiul pisicilor (Ilustrații: Veronica Neacşu; Cartier, 2019), Jurnal la sfîrșitul lumii I (Cartier, 2019), Sălbaticii copii dingo (Polirom, 2021), Jurnal la sfîrșitul lumii II (Cartier, 2023). A fost recompensat cu următoarele distincții: Premiul pentru debut al României literare 2007; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România 2007; Premiul Tiuk! 2009, Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură 2015; Premiul revistei Observator cultural 2017 – Eseistică/ Publicistică; Premiul AgentiadeCarte.ro 2019 – Eseu/Publicistică/Memorialistică; Premiul revistei Observator cultural 2022 – Memorialistică; Premiul AgentiadeCarte.ro 2022 – Eseu/ Publicistică/Memorialistică. Este tradus în peste zece limbi.

The post Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu în dialog cu Oana Doboși, la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Shaun Bythell, faimosul librar scoțian, întâlnire cu cititorii la Timișoara https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/shaun-bythell-faimosul-librar-scotian-intalnire-cu-cititorii-la-timisoara/ Sat, 18 Nov 2023 13:02:06 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9723 Shaun Bythell în dialog cu Raluca Selejan. Sesiune de autografe la Timișoara.

The post Shaun Bythell, faimosul librar scoțian, întâlnire cu cititorii la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Luni, 4 decembrie 2023, la ora 18.00, la librăria independentă La Două  Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin), Shaun Bythell, librarul scoțian cunoscut de cititorii de pretutindeni drept cel care a împușcat un Kindle, își întâlnește  cititorii din Timișoara cu ocazia aniversării de 7 ani a librăriei. Acesta va intra în dialog cu Raluca Selejan pornind de la cel mai recent volum al său apărut în limba română, Confesiunile unui librar, continuarea bestsellerului Jurnalul unui librar, apărut anul acesta în colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M, în traducerea Mihaelei Buruiană.  Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Despre “Confesiunile unui librar“, de Shaun Bythell, colecția Anansi. World Ficiton, Editura Pandora M, 2023. Traducere și note de MIhaela Buruiană

Într-o casă în stil georgian, plinâ de cărți și condusă de un motan, Shaun Bythell veghează cel mai mare anticariat din Scoția. Din spatele tejghelei, el este șef și angajat, coleg al unor librari țăcăniți, arhivar și colecționar. Viața lui se întâmplă între cumpărat cărți, taclale cu clienți și notele zilnice de jurnal, provocate de întrebările și comentariile cititorilor.

Cititorii care au îndrăgit cartea de debut a lui Shaun Bythell vor regăsi în volumul Confesiunile unui librar personaje ca Nicky, asistenta part-time, o martoră a lui Iehova care-l plasează pe Darwin la secțiunea Ficțiune și îl consideră pe Shaun „un impediment pentru succesul afacerii”, pe Anna, partenera sa californiană, care a ajutat la înființarea Open Book în oraș, pe care oamenii o pot închiria pentru a experimenta bucuriile vânzării de cărți și pisica Captain, care aduce păsări moarte în jurul magazinului. Un membru nou al distribuției excentrice este Emanuela, o tânără italiancă care vine să lucreze la anticariat în schimbul cazării și al meselor.

Despre “Jurnalul unui librar“, de Shaun Bythell, colecția Anansi. World Fiction, Editura Pandora M, 2020. Traducere și note de MIhaela Buruiană

Când Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi din Scoția și ­a înființat, în 2010, pagina de Facebook, a hotărât, în mod premeditat, să se concentreze asupra comportamentului clienților. Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon.

Shaun Bythell este din 2001 proprietarul anticariatului The Bookshop, din Wigtown, cel mai mare magazin de acest fel din Scoția. În 2010 a înființat pagina de Facebook a magazinului, unde postează observații acide legate de întrebările stupide, trăsnite sau comentariile răuvoitoare ale clienților săi. A debutat în 2018 cu Jurnalul unui librar, unde relatează evenimentele cotidiene din viața unui vânzător de cărți vechi, care arată cu totul diferit de versiunea idilică pe care o avem cu toții în minte. În 2019 a publicat Confesiunile unui librar, în 2020 de volumul Seven Kinds of People You Find in Bookshops (Șapte feluri de oameni peste care dai în librării) și în 2022 volumul Remainders of the Day: More Diaries from The Bookshop, Wigtown.

Evenimentul este organizat de librăria independentă La Două Bufnițe în parteneriat cu Editura Pandora M și va avea loc în limba engleză.

The post Shaun Bythell, faimosul librar scoțian, întâlnire cu cititorii la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session #5, la Bufnițe https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/comuna-30-poetry-reading-jam-session-5-la-bufnite/ Tue, 14 Nov 2023 13:49:11 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9717 La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente Duminică, 3 decembrie 2023,ora 18.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc cel de-al patrulea eveniment din programul de aniversare al librăriei: Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session. Poeții invitați sunt: Daniela Rațiu, […]

The post Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session #5, la Bufnițe appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente

Duminică, 3 decembrie 2023,ora 18.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc cel de-al patrulea eveniment din programul de aniversare al librăriei: Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session.

Poeții invitați sunt: Daniela Rațiu, Nelu Antocian, Mădălina Aldescu, Mara Moldvai, Ioana Mateescu și Miruna Todor. De muzică se va ocupa Raul Preda, iar moderatorul serii va fi Alex Higyed.

„Comuna” 30 e un proiect care își propune să promoveze tinerii scriitori și să-i aducă în fața publicului printr-o serie de lecturi publice, seri de cenaclu și ateliere în mai multe locații din Timișoara. De asemenea, proiectul dorește să creeze un spațiu sigur în care tinerii să se poată exprima în felul lor, să învețe unul de la celălalt, pentru ca astfel să construiască o comunitate în care aceste voci diferite să se dezvolte în timp.

The post Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session #5, la Bufnițe appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
George State în dialog cu Alex Higyed https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/george-state-in-dialog-cu-alex-higyed/ Tue, 14 Nov 2023 13:38:35 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9714 La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente  Sâmbătă, 2 decembrie 2023, la ora 17.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc cel de-al treilea eveniment din programul de aniversare al librăriei. Poetul și traducătorul George State va intra în dialog cu […]

The post George State în dialog cu Alex Higyed appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente 

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, la ora 17.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc cel de-al treilea eveniment din programul de aniversare al librăriei. Poetul și traducătorul George State va intra în dialog cu Alex Higyed pornind de la volumul de poezei Sarx, apărut anul acesta în colecția Vorpal, la Editura Nemira.

„Sarx este cel mai original volum de poezie pe care l-am citit în ultimii ani. Deși, paradoxal, originalitatea lui George State ține mai degrabă de interpretarea (traducerea/trădarea) unei partituri complexe decît de scrierea ei. Sarx intră în conversație cu o tradiție ilustrată de la Ezra Pound și T.S. Eliot pînă la Don Paterson și Sam Riviere, dar absentă pînă acum din literatura română. Conceptul cărții stă în testarea poeziei române contemporane prin ipoteza acestei tradiții – pînă la punctul de rupere. Precum personajul lui H.G. Wells din Mașina timpului, George State a călătorit în trecutul și în viitorul poeziei și s-a întors cu șapte obiecte fantastice – cele șapte secțiuni care compun Sarx. Cheia volumului stă în versul „Clasicii pot consola. Dar nu destul“. Într-adevăr, nu destul: e nevoie de îndrăzneală și de forță pentru a-i transforma pe clasici în autori contemporani care să vorbească limba noastră, oricît de stranii le-ar rămîne vocile.” Mihai Iovănel

„Surfing printre zei vechi și oameni noi, peste cartiere și morminte fără vîrstă. O odisee literară ca o plutire îndelungată, cînd din interiorul unei corăbii sofisticate, cînd pe o placă de surf bine stăpînită. Un tangaj lingvistic. Un auto-Babel istoric, temporal, stilistic, tematic. Din val în val. Din limbaj în limbaj. O negare și o căutare, simultan, a sarx-ului (real și poetic) ca a Graalului. Sarx este în felul ei o carte experimentală și performativă, în care autorul stă la intersecția a tot ceea ce cunoaște și iubește din literatura lumii, încercînd să creeze o viață comună pentru estetici și voci complet diferite. O carte scrisă din miezul acelei mari intimități cu senzorialitatea și carnea cuvintelor pe care numai maeștrii traducători o pot cunoaște în această viață.” Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal.

The post George State în dialog cu Alex Higyed appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Dia Radu în dialog cu Oana Doboși și Raluca Selejan https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/dia-radu-in-dialog-cu-oana-dobosi-si-raluca-selejan/ Tue, 14 Nov 2023 13:18:11 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9711 La Două Bufnițe – 7 ani de librărie – 7 evenimente Luni, 27 noiembrie 2023, la ora 18.30, la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc cel de-al doilea eveniment din programul aniversar al librăriei. Dia Radu va intra în dialog cu Oana Doboși și Raluca […]

The post Dia Radu în dialog cu Oana Doboși și Raluca Selejan appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
La Două Bufnițe – 7 ani de librărie – 7 evenimente

Luni, 27 noiembrie 2023, la ora 18.30, la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc cel de-al doilea eveniment din programul aniversar al librăriei. Dia Radu va intra în dialog cu Oana Doboși și Raluca Selejan pornind de la volumul de interviuri Călătorie într-o fotografie, apărut anul acesta la Editura Nemira.

„Cartea de față e rezultatul unui pariu. E pariul unor întrebări și răspunsuri care te deschid spre celălalt, care te deschid spre lume. Am oprit între copertele ei 16 interviuri: 16 moduri de a fi, 16 ferestre spre peisaje cu totul diferite, 16 călătorii pentru care nu aveți nevoie nici de bagaj, nici de bilet. Sunt 16 scriitori, muzicieni, regizori, plasticieni, alături de care am petrecut ore și care mi-au oferit fiecare o cheie spre părți mai puțin cunoscute din viețile lor.“ Dia Radu

Dia Radu a lucrat ca documentarist cu presa franceză și a publicat reportaje și cronici în revista Esquire. Fandează ocazional în platourile TVR Cultural și, de aproape un sfert de secol, este reporter și editor cultural la revista Formula As. În 2021, a pus pe picioare www.divanulimaginar.ro, o platformă de jurnalism independent, care radiografiază în dialog lumea culturală de azi. Este autoarea volumelor Lumea în Si Bemol. Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu, apărut în 2016 la Editura Polirom, și Divanul Imaginar. Lumea românească în 18 interviuri, apărut în 2017 la Editura Trei. Este absolventă de Litere. Crede în scrisul frumos, în nemurirea sufletului și-n transele electro. Îi plac oamenii, visează la insulele îndepărtate și n-are pisică.

The post Dia Radu în dialog cu Oana Doboși și Raluca Selejan appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Arnaud Nebbache în dialog cu Oana Doboși https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/arnaud-nebbache-in-dialog-cu-oana-dobosi/ Tue, 14 Nov 2023 13:14:12 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9708 La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente Miercuri, 22 noiembrie 2023, la ora 18.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc primul eveniemnt din programul de aniversare al librăriei. Scriitorul francez Arnaud Nebbache va intra în dialog cu Oana Doboși pornind […]

The post Arnaud Nebbache în dialog cu Oana Doboși appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
La Două Bufnițe: 7 ani de librărie – 7 evenimente

Miercuri, 22 noiembrie 2023, la ora 18.00, la Librăria independentă la Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc primul eveniemnt din programul de aniversare al librăriei. Scriitorul francez Arnaud Nebbache va intra în dialog cu Oana Doboși pornind de la volumul Brancusi contre États-Unis, apărut anul acesta la editura Dargaud. Evenimentul va avea loc în limba franceză, cu traducere simultană în limba română.


📚1927, un procès ubuesque se tient à New York. Avocats, témoins, experts et artistes débattent pour savoir si le travail de Constantin Brancusi doit être considéré comme de l’art. En écho, à Paris, le sculpteur et ses contemporains doutent. Le travail de Brancusi est-il à la hauteur face au génie de l’artisanat et de l’industrie ? Le nouveau continent a-t-il les épaules pour jouer le rôle central dans l’art moderne que l’histoire lui impose désormais?

Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara și Librăria Kyralina.

The post Arnaud Nebbache în dialog cu Oana Doboși appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
7 ani de librărie – 7 evenimente. Aniversarea librăriei independente La Două Bufnițe https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/7-ani-de-librarie-7-evenimente-aniversarea-librariei-independente-la-doua-bufnite/ Sat, 11 Nov 2023 09:09:07 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9698 Anul acesta, în luna decembrie, Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara împlinește 7 ani de la deschiderea oficială, care a avut loc în 2 decembrie 2016. Cu ocazia aniversării, cititorii se vor putea întâlni, pe parcursul a trei săptămâni în lunile noiembrie și decembrie, cu scriitori din țară și din străinătate și își vor […]

The post 7 ani de librărie – 7 evenimente. Aniversarea librăriei independente La Două Bufnițe appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Anul acesta, în luna decembrie, Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara împlinește 7 ani de la deschiderea oficială, care a avut loc în 2 decembrie 2016. Cu ocazia aniversării, cititorii se vor putea întâlni, pe parcursul a trei săptămâni în lunile noiembrie și decembrie, cu scriitori din țară și din străinătate și își vor putea lua autografe de la aceștia. Faimosul librar scoțian Shaun Bythell și autorul francez de bandă desenată Arnaud Nebbache, dar și Bogdan-Alexandru Stănescu, Vasile Ernu, Dia Radu și George State, alături de poeți timișoreni, vor veni la Timișoara și își vor întâlni cititorii în spațiul librăriei.

Programul celor 7 evenimente care vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie pentru a sărbători momentul cu cititorii care au fost alături de Bufnițe în acești ani sunt următoarele :

Miercuri, 22 noiembrie 2023, la ora 18.00, Arnaud Nebbache în dialog cu Oana Doboși despre Brancusi contre États-Unis, editura Dargaud, 2023 (eveniment bilingv, cu traducere simultană). Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe

Luni, 27 noiembrie 2023, la ora 18.30, Dia Radu în dialog cu Oana Doboși și Raluca Selejan despre volumul Călătorie într-o fotografie, apărut recent la Editura Nemira. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, la ora 17.00, George State în dialog cu Alex Higyed despre volumul de poezie Sarx, apărut anul acesta la Editura Nemira. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe

Duminică, 3 decembrie 2023, la ora 18.00, Comuna 30 organizează Poetry Reading & Jam Session #5, cu Daniela Rațiu, Nelu Antocian, Mădălina Aldescu, Mara Moldvai, Ioana Mateescu și Miruna Todor. De muzică se va ocupa Raul Preda, iar moderatorul serii va fi Alex Higyed.

Luni, 4 decembrie 2023, ora la 18.00, faimosul librar scoțian Shaun Bythell va intra în dialog cu Raluca Selejan despre volumul Confesiunile unui librar, apărut anul acesta la Editura Pandora M, în traducerea Mihaelei Buruiană. Discuția va avea loc în limba engleză, iar evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Marți, 5 decembrie 2023, la ora 18.00, Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu vor intra în dialog cu Oana Doboși despre volumul Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte, apărut recent la Editura Trei. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe

Miercuri, 6 decembrie 2023, la ora 18.00, la sediul ArtEncounters (Bulevardul Take Ionescu 46c) va avea loc o lectură performativă în cadrul expoziției Ioana Nemeș „Rituals, Keepers and Storms”.

Despre librărie
Librăria a fost deschisă la inițiativa a două prietene din copilărie, Oana Doboși și Raluca Selejan, care și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă în jurul cărților, atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul. Prin oferta de carte și evenimentele organizate, au creat un loc de poveste, cald şi prietenos, recomandat de cărţi atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă.
De-a lungul celor 7 ani, librăria a fost prezentă nu doar în viața culturală a orașului, dar și-a impus renumele și la nivel național și internațional, ceea ce i-a adus următoarele premii: Premiul Librarul anului 2017 în cadrul Festivalului Internațional ”Poezia e la Bistrița”, Premiul de ”Regenerare urbană” din partea Asociației Urbaniștilor din Timișoara în 2018, Premiul special pentru literatură în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural în 2022 și Premiul special al redacției Observator cultural în 2023. La Două Bufnițe face parte din Federația Europeană și Internațională a librarilor (European and International Bookseller Federation) și din Asociația Internațională a Librarilor Francofoni Independenți (Association Internationale des libraires francophones).

Librăria organizează, din 2020, prima rezidență literară din Timișoara și a găzduit și organizat evenimente cu scriitori din țară, dar și din străinătate.

The post 7 ani de librărie – 7 evenimente. Aniversarea librăriei independente La Două Bufnițe appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio la Timișoara https://ladouabufnite.ro/evenimente-la-bufnite/scriitoarea-italiana-donatella-di-pietrantonio-la-timisoara/ Mon, 30 Oct 2023 11:16:57 +0000 https://ladouabufnite.ro/?p=9682 Biblioteca Polirom – 25 de ani. Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara Miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio va avea o întâlnire cu cititorii, prilejuită de […]

The post Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>
Biblioteca Polirom – 25 de ani. Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara

Miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio va avea o întâlnire cu cititorii, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de existență a colecției „Biblioteca Polirom”, colecție în care au apărut romanele Cea care se întoarce (2020) și Borgo Sud (2022), în traducerea Mihaelei Găneț.

Alături de autoare, va lua cuvântul Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București. Gazdele întâlnirii vor fi Oana Doboși și Raluca Selejan. Eveniment bilingv, în limbile română și italiană, cu traducere consecutivă asigurată de Catedra de Italiană a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul este organizat de Editura Polirom, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe, iar intrarea este liberă.

Donatella Di Pietrantonio (n. 1963) este de profesie medic stomatolog pediatru şi scrie din pasiune. A debutat în 2011 cu romanul Mia madre è un fiume, urmat în 2013 de Bella mia, inspirat de dramele provocate de marele cutremur ce a lovit regiunea Abruzzo în 2009, nominalizat la Premiul Strega şi laureat al Premiului Brancati. Reeditat în 2018, romanul a fost distins în 2020 cu Premiul Città di Penne-Mosca. În 2017 Donatella Di Pietrantonio a publicat un nou roman, Cea care se întoarce (Polirom, 2020), recompensat cu Premiul Campiello şi Premiul Napoli, care a fost adaptat pentru teatru şi pentru marele ecran în Italia. În pregătire, de aceeași autoare, la Polirom: Vârsta fragilă.

Coordonată de Dan Croitoru, colecția „Biblioteca Polirom” este unul dintre cele mai importante proiecte editoriale dedicate literaturii universale, numărând în prezent peste 1.600 de titluri publicate, 21 de serii de autor, peste 6 milioane de exemplare vândute.

Cea care se întoarce, traducere din limba italiană de Mihaela Găneț

Roman distins cu Premiul Campiello și Premiul Napoli

Al treilea roman al scriitoarei italiene Donatella Di Pietrantonio, Cea care se întoarce a avut un succes dincolo de orice aşteptări, fiind vândut în scurt timp de la apariţie în peste 20 de ţări de pe toate continentele. Este povestea unei adolescente traumatizate de un dublu abandon şi de căutarea dureroasă a adevărului la o vârstă ce ar trebui să fie a visurilor şi a speranţei. O fată se trezeşte, peste noapte şi fără explicaţii, catapultată într-o familie nouă, într-o lume nouă, aparent la antipozii celei anterioare. Ambele au însă în comun aceeaşi incapacitate de accesare a propriilor emoţii. Or, tocmai emoţia şi sentimentele exprimate vor aduce salvarea. Autoarea foloseşte un limbaj simplu, esenţial, tăios uneori, la fel ca ţinutul natal de pe fundal, regiunea Abruzzo, un pământ neprietenos, dar pe care, pe neaşteptate, marea îl iluminează. Însuşi titlul cărţii, L`Arminuta, „cea care se întoarce”, aparţine dialectului local.

„Într-un stil sobru, absolut memorabil, Donatella Di Pietrantonio înfăţişează o adolescentă care se luptă nu doar să înţeleagă, ci şi să supravieţuiască şi să se integreze. Inegalitatea dintre clasele sociale, misoginismul şi sexismul îşi fac şi ele simţită prezenţa. Un roman de formare a personalităţii captivant, profund şi emoţionant.” (Kirkus Reviews)

„Di Pietrantonio nu dă voie nici o clipă poveştii să se lase copleşită de disperare. Are mai mult curaj de-atât şi nu doar în vioiciunea frazelor. Ştie exact când şi unde să-şi îmbine piesele jocului de puzzle, lăsând în tot acest timp goluri emoţionale, răni psihologice care nu se pot vindeca nicicând.” (The Washington Post)

Cea care se întoarce s-a născut din amintirile mele din copilărie.” (Donatella Di Pietrantonio)

Borgo Sud, traducere din limba italiană de Mihaela Găneț

Roman nominalizat la Premiul Strega 2021

Adriana e ca vântul, intră pe neaşteptate în viaţa surorii sale mai mari, iar intrarea ei are de fiecare dată forţa unei revelaţii. Când erau mici, cele două erau răzvrătite şi unite. Adulte, trăiesc departe una de alta, dar ambele duc povara unei grele moşteniri: cea a cuvintelor nerostite şi a lipsei de afecţiune şi atenţie. Fiecare trăieşte în felul ei o poveste de dragoste absolută, însă zdruncinată şi, în final, nimicită ireparabil. Numai că uneori durerea trăită deplin, până la ultima picătură, ne poate ajuta să pătrundem în cele mai ascunse unghere ale sufletului. Astfel ne putem construi propriul scut de apărare în faţa sentimentelor, prin acceptarea lor şi ocrotirea legăturilor intime pe care ne-am construit devenirea. Asta pare să ne transmită Donatella Di Pietrantonio, cu înţelepciunea şi naturaleţea marilor scriitori. Ea ne oferă un buchet multicolor de emoţii rostite în şoaptă, care ne va stărui multă vreme în memorie. Romanul Borgo Sud, unde autoarea merge pe firul poveştii începute în Cea care se întoarce, a fost nominalizat la Premiul Strega (2021), cel mai prestigios premiu literar din Italia.

„Cititorii romanului Cea care se întoarce al Donatellei Di Pietrantonio se vor bucura să o regăsească pe Adriana, sora mai mică, «o floare neaşteptată, crescută pe o mână de pământ, pe-o stâncă»… Celor care încep călătoria cu acest roman nou şi complet autonom le vor rămâne în minte cele două femei pline de dezamăgiri şi speranţe noi, care au întipărite în fiinţa lor ura şi dragostea pentru satul din Abruzzo ce le-a crescut sălbatic şi le-a făcut să plece departe: una să studieze, să profite de şansa unei schimbări în viaţă, iar cealaltă să plece pur şi simplu, să trăiască, să evadeze, să iubească.” (Il Foglio)

„A şti că viaţa implică o atrocitate iremediabilă nu înseamnă a ceda în faţa acelei atrocităţi. Este lecţia oferită de marea literatură italiană a secolului XX, de la Elsa Morante la Primo Levi. Borgo Sud reflectă pe deplin această tragică efemeritate.” (la Repubblica)

„Cu stilul ei concis, Di Pietrantonio se numără printre autorii care nu se tem să privească durerea în faţă, să o atingă, să o arate aşa cum este… Poate de aceea paginile ei pătrund în conştiinţa cititorului mai întâi ca nişte spini înfipţi în piept şi apoi ca semne ale unei posibile mântuiri.” (il Fatto Quotidiano)

The post Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio la Timișoara appeared first on LaDouaBufnite.

]]>