Vineri, 29 decembrie 2023, la ora 18.00, la sediul Fundației Art Encounters (Take Ionescu 46c, Timișoara), are loc evenimentul “Accidental meeting with Ioana Nemeș: Repetiție deschisă cu Adriana Babeți și Christine Cizmaș”.

Accidental meeting with Ioana Nemeș este o repetiție cu public organizată în relație cu expoziția ”Ritualuri, ocrotire si furtuni” a regretatei artiste Ioana Nemeș. Aceasta le aduce împreună pe scriitoarea Adriana Babeti și pe actrița Christine Cizmaș pentru a împărtăși cu voi câteva fragmente din scrierile Virginiei Woolf, din coincidențele care ne guvernează aceste întâlniri accidentale și din propriile jurnale ce ritmează existența.

Important: Încurajăm publicul să aducă o “mostră” din propriul jurnal și să discutăm împreună cu / despre timp.

Adriana Babeți este profesor emerit al Universităţii de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată; este redactor la revista Orizont. A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Dintre volumele publicate: Femeia în roşu (1990, împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu, carte ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi inclusă în manualele de literatură pentru liceu); Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997); Dilemele Europei Centrale (1998); Arahne şi pînza (2002); Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004); Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Université de Paris IV – Sorbonne, 2007); Amazoanele. O poveste (2013), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX (coordonare, 2022). Volumele sale au primit numeroase premii naţionale, iar activitatea i-a fost distinsă cu Ordinul de cavaler al Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, cu titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. De asemenea, pentru activitatea sa academică şi didactică a fost recompensată cu importante premii naţionale şi internaţionale. 

Christine Cizmaș este membru fondator al trupei de teatru independent AUĂLEU – Teatru de Garaj și Curte. De 18 ani de când există AUĂLEU, Christine joacă, scrie, cântă, administrează, curăță, servește, trăiește, suferă, muncește și se bucură de alegerea pe care a făcut-o când era mai tânără. E un om liber, în viață și în profesie. Și-a permis să viseze. Printre altele, a jucat în Libertatis captivantus est, Spălătorul de creier, Circus mundi, Ferma animalelor, Grand Hostel Timișoara. A jucat continuu indiferent de câți oameni au fost în sala de spectacol. În case părăsite, corturi, străzi, la nunți, piețe publice, sub poduri sau în săli consacrate. A câștigat premii, pe unele le-a refuzat, iar anul aceasta, alături de echipa AUĂLEU, câștigă Premiul Special pentru Rezistență și Creativitate în Teatrul Independent, acordat de UNITER. Vorbește 4 limbi străine, are 3 animale, dansează tango, a prezentat alături de Ioana Bugarin Deschiderea Capitalei Culturale Timișoara 2023 și la Ceremonia de Închidere a contribuit cu un film.

Evenimentul este organizat de Fundația ArtEncounters împreună cu Librăria La Două Bufnițe. Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.