Luni, 4 decembrie 2023, la ora 18.00, la librăria independentă La Două  Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin), Shaun Bythell, librarul scoțian cunoscut de cititorii de pretutindeni drept cel care a împușcat un Kindle, își întâlnește  cititorii din Timișoara cu ocazia aniversării de 7 ani a librăriei. Acesta va intra în dialog cu Raluca Selejan pornind de la cel mai recent volum al său apărut în limba română, Confesiunile unui librar, continuarea bestsellerului Jurnalul unui librar, apărut anul acesta în colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M, în traducerea Mihaelei Buruiană.  Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Despre “Confesiunile unui librar“, de Shaun Bythell, colecția Anansi. World Ficiton, Editura Pandora M, 2023. Traducere și note de MIhaela Buruiană

Într-o casă în stil georgian, plinâ de cărți și condusă de un motan, Shaun Bythell veghează cel mai mare anticariat din Scoția. Din spatele tejghelei, el este șef și angajat, coleg al unor librari țăcăniți, arhivar și colecționar. Viața lui se întâmplă între cumpărat cărți, taclale cu clienți și notele zilnice de jurnal, provocate de întrebările și comentariile cititorilor.

Cititorii care au îndrăgit cartea de debut a lui Shaun Bythell vor regăsi în volumul Confesiunile unui librar personaje ca Nicky, asistenta part-time, o martoră a lui Iehova care-l plasează pe Darwin la secțiunea Ficțiune și îl consideră pe Shaun „un impediment pentru succesul afacerii”, pe Anna, partenera sa californiană, care a ajutat la înființarea Open Book în oraș, pe care oamenii o pot închiria pentru a experimenta bucuriile vânzării de cărți și pisica Captain, care aduce păsări moarte în jurul magazinului. Un membru nou al distribuției excentrice este Emanuela, o tânără italiancă care vine să lucreze la anticariat în schimbul cazării și al meselor.

Despre “Jurnalul unui librar“, de Shaun Bythell, colecția Anansi. World Fiction, Editura Pandora M, 2020. Traducere și note de MIhaela Buruiană

Când Bythell, orgoliosul patron al celui mai mare magazin de cărți vechi din Scoția și ­a înființat, în 2010, pagina de Facebook, a hotărât, în mod premeditat, să se concentreze asupra comportamentului clienților. Acest jurnal, ținut timp de un an, nu face altceva, ba chiar mai aduce și alte personaje pitorești în colimatorul autorului. Deși este cutremurător de amuzantă, cartea aceasta conține și un miez mai mult decât serios: este o scrisoare furibundă din linia întâi a luptei dintre proprietarii micilor afaceri cu cărți și giganți precum Amazon.

Shaun Bythell este din 2001 proprietarul anticariatului The Bookshop, din Wigtown, cel mai mare magazin de acest fel din Scoția. În 2010 a înființat pagina de Facebook a magazinului, unde postează observații acide legate de întrebările stupide, trăsnite sau comentariile răuvoitoare ale clienților săi. A debutat în 2018 cu Jurnalul unui librar, unde relatează evenimentele cotidiene din viața unui vânzător de cărți vechi, care arată cu totul diferit de versiunea idilică pe care o avem cu toții în minte. În 2019 a publicat Confesiunile unui librar, în 2020 de volumul Seven Kinds of People You Find in Bookshops (Șapte feluri de oameni peste care dai în librării) și în 2022 volumul Remainders of the Day: More Diaries from The Bookshop, Wigtown.

Evenimentul este organizat de librăria independentă La Două Bufnițe în parteneriat cu Editura Pandora M și va avea loc în limba engleză.