Vineri, 20 septembrie 2024, vă așteptăm la un maraton filosofic impresionant, alături de invitați pe măsură, pentru că începe Noaptea Filosofiei la Timișoara, un eveniment al Institutului Francez.
Programul de anul acesta este unul bogat și atent compus: de la filosofia ca meserie a viitorului la filosofia în ipostaze neconvenționale, de la dorință și putere la frica de ceilalți, vom dezbate vineri o serie de tematici care mai de care mai interesante. Vă așteptăm în librărie de la ora 19 alături de Claudiu Mesaroș, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Florin Lobonț, Anca Tiurean și invitata specială din Franța, Cynthia Fleury.
Programul de discuții de la noi din librărie esste următorul:
- ora 19.00
Serile Imaginare. Cum mai putem fi împreună pe Pamânt? Discuție pornind de la cartea „Brutalism” de Achille Mbembe (RO) cu: Claudiu Mesaroș, Ciprian Mihali
- ora 20.00
Clinique de la Dignité (FR) avec : Cynthia Fleury
- ora 21.00
Filosofie și diagnoză. Michel Foucault și discursul filosofic contemporan (RO) cu: Cristian Iftode, Ciprian Mihali
- ora 22.00
Practica filosofică: o meserie a viitorului (RO) cu: Florin Lobonț, Cristian Iftode, Anca Tiurean
Cynthia Fleury este profesoară de științe umaniste la Conservatoire national des arts et métiers și profesor asociat la École nationale supérieure des mines de Paris. Ea deține, de asemenea, catedra de filosofie la Spitalul Sainte-Anne din cadrul Grupului de spitale universitare de psihiatrie și neuroștiință din Paris și este membră a consiliului de administrație al ONG-ului Santé Diabète.
Anterior a predat filosofia politică (în calitate de cercetător și profesor asociat) la Universitatea Americană din Paris și a fost cercetătoare la Muzeul Național de Istorie naturală.
Despre La Clinique de la dignité de Cynthia Fleury, Éditions du Seuil, 2023
Imperativul demnității s-a impus în ultimii ani în mijlocul a numeroase mișcări (de la Primăvara arabă la Black Lives Matter) și a dezbaterilor din societatea actuală (despre discriminare, condițiile de muncă, condiția animală…). În același timp, în practicile și instituțiile sociale (spitale, azile de bătrâni, închisori…), atacurile care au atins demnitatea s-au multiplicat. Astfel, promisiunea demnității anunțată de modernitate a fost trădată în numărate rânduri.
În fața acestei amenințări de ”a deveni nedemn” în societățile noastre, Cynthia Fleury pune bazele unei clinici a demnității, pentru a stabili un diagnostic filosofic și a găsi soluții terapeutice la capătul ”vieților nedemne”. Reunind în același timp scrierile lui James Baldwin, teoriile asistenței sociale sau abordările postcoloniale, acest eseu ne invită să nu ne resemnăm în fața inacțiunii și ne ajută să redefinim conceptul de demnitate plecând de la limitele sale.
Trecută prin sita psihanalizei, a literaturii și a științelor sociale, exigența demnității își regăsește toată actualitatea și radicalitatea. Această carte reprezintă astfel deschiderea unui nou mod politic de a acționa, dedicat în întregime recuceririi unei demnități în acțiune în vremea antropocentrismului.
Acest eseu este dezbătut și continuat de contribuțiile inedite ale lui Claire Hédon, Benoît Berthelier, Benjamin Lévy et Catherine Tourette-Turgis.
Programul complet poate fi consultat AICI