Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut pe 29 ianuarie 1971, în Sîngeorz-Băi. A publicat Zborul femeii pe deasupra bărbatului (poeme, Eikon, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj), Cartea tuturor intenţiilor (roman, Vinea, 2006; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2008), La două zile distanţă (poeme, Charmides, 2011; premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania), Lunetistul (roman, Polirom, 2013; Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa; nominalizare în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, secţiunea „Proză”, nominalizări la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi la Premiile revistei Observator cultural) şi Războiul Mondial al Fumătorilor (roman, Polirom, 2015, 2017). Apropierea a apărut în Polonia sub titlul Bliskość, la Editura Książkowe Klimaty, traducere Dominik Małecki, şi în Spania cu titlul Cercanías, la Ediciones Traspiés, traducere Elena Borrás. A scris în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu scenariul filmului Parking. A tradus din spaniolă autori precum Mario Vargas Llosa, Roberto Bolaño, Luis Landero, Juan Gabriel Vásquez și Care Santos. Începând din 2008, organizează anual, împreună cu Dan Coman, Festivalul de Poezie și Muzică de Cameră „Poezia e la Bistrița”.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

În luna noiembrie a acestui an are loc prima rezidență literară din Timișoara, care își propune să promoveze și să încurajeze dezvoltarea literaturii contemporane începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Marin Mălaicu-Hondrari, Philip Ó Cheallaigh și Sven Popović (Croația) sunt cei trei scriitori invitați la prima ediție a Rezidenței literare La Două  Bufnițe care se va desfășura în noiembrie, la Timișoara. Cei trei scriitori vor locui împreună, timp de o lună, într-o casă de creație care aparține familiei scriitorului timișorean Daniel Vighi și vor scrie la proiectele pe care le au în lucru, romane, traduceri, poezie sau proză scurtă.

România este țara cu cele mai puține rezidențe de creație de acest fel, de aceea Rezidența literară La Două Bufnițe este un exemplu de proiect care își propune să sprijine dezvoltarea literaturii române contemporane prin asigurarea unui mediu propice pentru creație, timp de o lună de zile, pentru trei scriitori contemporani prin dezvoltarea cooperării culturale internaționale și promovarea valorilor culturale locale și naționale în circuitul internațional al rezidențelor literare. Selecția scriitorilor participanți la rezidența literară aparține librăriei independente la Două Bufnițe din Timișoara. Rezidența literară La Două Bufnițe își propune să invite la Timișoara în fiecare an, timp de o lună de zile, trei scriitori contemporani din România și din Europa, fiind un proiect care contribuie la dezvoltarea literaturii contemporane.

Rezidența Literară La Două Bufnițe este un proiect susținut de Primăria Municipiului Timișoara.

Organizator: Asociația Culturală La Două Bufnițe

Parteneri: Casa Arthouse Lucrezia, Asociația Culturală Ariergarda, Fraktura Publishing House

Sponsori: Crossover, 888 Functional Monkeys