Duminică, 8 octombrie 2017, ora 17.00
Deschiderea Stagiunii Muzicale Ion Vidu la Bufnițe
Dansăm Brahms?
Recital de pian la patru mâini cu Elena Popa și Dianna Vasiu
/// Despre concert ///
Duo-ul Elena Popa și Dianna Vasiu a luat naștere în 2009, prin colaborare la distanță. Compatibilitatea extraordinară dintre cele două pianiste a făcut posibilă pregătirea unui recital de două piane în doar 4 zile. Începând cu anul 2016, odată cu mutarea Elenei Popa la Timișoara, duo-ul a și-a intensificat activitatea, fiind prezent în numeroase activități culturale timișorene.
/// Elena Popa ///
Elena Popa este în prezent profesor de pian la Colegiul Național de Arte ”Ion Vidu” din Timișoara. Născută în Craiova, în anul 1980, Elena Popa și-a început studiile muzicale în orașul natal, la Liceul de Arte ”Marin Sorescu”, la clasa profesoarelor Adriana Popa și Mariana Ilie. Perfecționarea sa a continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea unor profesori de prestigiu- prof. univ.dr. Dana Borșan, prof. univ.dr. Sorin Dogariu, prof. univ. asoc. Andrei Deleanu (pian), prof. univ.dr. Nicolae Brînduș (muzică de cameră), iar apoi la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, pentru studii de master-la clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți (pian) și prof. univ.dr. Vera Negreanu (muzică de cameră). În anul 2016 a obținut doctoratul în muzică, la Universitatea Națională de Muzică, cu teza Școala muzicală rusă în prima jumătate a secolului XX- profiluri de mari compozitori pianiști, sub îndrumarea prof.univ.dr. Dana Borșan.
Pianista Elena Popa este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale și are o activitate artistică extrem de bogată și diversă. A susținut concerte cu Orchestra Filarmonicii Oltenia din Craiova, recitaluri în piața Festivalului Enescu, la Ateneul Român, în București, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Tg. Jiu etc.
Preocuparea pentru perfecționare continuă a însemnat participarea la numeroase masterclass-uri, dintre care cele mai importante sunt: Yuri Slesarev- Școala de vară de la Conservatorul ”Ceaikovski” din Moscova, Gabriel Amiraș (Germania), Tamara Smolyar (Australia), Michael Roll (Anglia), Viniciu Moroianu (România) etc.
Profesorul Elena Popa și-a început cariera pedagogică la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, unde a predat în perioada 2004-2016. Elevii au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și au fost implicați în numeroase activități artistice și caritabile. Colaborările cu fundațiile ”Remember Enescu”, Resonannce România, Pro Piano au însemnat o experiență de scenă bogată și o dezvoltare a micilor pianiști complexă (recitaluri în centre de copii cu dizabilități, centre de bătrâni).
/// Dianna Vasiu ///
Dianna Vasiu este în prezent cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică din Timișoara și președinte al Asociației Doremi pentru copii.
Născută în Timișoara, în anul 1981, Dianna Vasiu a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Deva, clasa profesor Ona Doina. Se dedică cu pasiune pianului, din primii ani de studiu obținând numeroase premii naționale și internaționale. Urmează cursurile Facultatății de Muzică din cadrul Universității de Vest Timişoara, la clasele profesorilor Felicia Stancovici (pian), Remus Georgescu, Ioan Fernbach (muzică de cameră), devenind în 2004 Licenţiat în interpretare instrumentală, pian și în 2005 Licenţiat în pedagogie muzicală. În anul 2006 finalizează cursurile de masterat în Interpretarea şi teoria artelor muzicale contemporane, pian, obținând distincția Student Eminent.
Participă cu regularitate la cursurile de măiestrie ale pianistei Lea Adam Litzler (Franţa), cu care are o colaborare apropiată. În formarea Diannei ca pianist muzician, și-au pus amprenta muzicieni de renume din țară și de peste hotare: Albert Mamriev, Timur Sergeyenia, Gabriel Amiras (Germania), Daniel Goiti (Romania), Tamas Vesmas (Noua Zeelandă), Logan Skelton (SUA), Maurizio Barboro, G. Lanfranchi (Italia).
A obtinut zeci de premii naționale și internaționale, premii speciale, de excelență și alte distincții, prin participarea în concursuri internaționale și naționale, festivaluri și alte apariții artistice. Amintim Marele premiul la Deva și Tîrgu-Jiu; Premiul I la Lira de Aur Suceava; Premiul II la Citta di Stresa și Rovere d’Oro Italia; Premiul I la Maryse Cheilan Franța; semifinalist la Nueva Acropolis Madrid; Premiul III, Premiul de excelență din partea presei și Premiul Radio la Concursul de concerte Ella Philip, Timișoara.
Activitatea sa concertistică include concerte cu Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara, sub bagheta maeștrilor Remus Georgescu, Gheorghe Costin, Dorin Frandeș, Mircea Holiartoc, recitaluri solo, de muzică de cameră duo pian-vibrafon, 4 mâini și împreună cu artiști vocali. Dintre numeroasele recitaluri susținute în țară și peste hotare, le amintim pe cele din cadrul stagiunii Filarmonicii Banatul Timișoara, Festivalul Timișoara Muzicală, Concertul dedicat Regelui Mihai I la Opera Română Timișoara, recitalurile la Universitatea Națională de Muzică București, Academia de muzică Franz Liszt Budapesta, Ungaria, Letonia și Germania.
Ca membră a grupului artistic Syncreto, a participat într-un proiect amplu de spectacole extraordinare de operă, operetă, dans, poezie și pian, pentru a promova arta în orașele care nu au filarmonică, teatru sau operă. Pentru a aduce muzica mai aproape de oameni, organizează cu regularitate seri de muzică de relaxare, recitaluri de pian în mediu non-formal. Dianna susține periodic recitaluri cu scop caritabil, cu impact pentru comunitatea locală.
Inspirată de fetița sa, a creat și implementat programe de dezvoltare prin muzică pentru copii, începând din primul an de viață și în 2010 a înființat Asociația Doremi pentru copii, ce are ca scop aducația non-formală prin artă, modernizarea atitudinilor și mentalităților în ceea ce privește educația și promovarea muzicii ca mod de viață.
Activitatea sa este sprijinită și prin aparițiile media, atât ca pianist solist sau în formații, în calitate de președinte al Asociației Doremi pentru copii și promotor al programelor de educație muzicală timpurie, cât și ca organizator de evenimente culturale și de caritate.