Au început înscrierile pentru ”Noi ȘTE@M! Tabăra urbană”, derulată în cadrul programului Științescu Timișoara, ediția 2019.
Împreună cu 20 de copii care au terminat clasa a VI-a citim, povestim, facem experimente și învățăm să citim, să scriem și să vorbim ca „oamenii de știință” și mai ales ne convingem că inovarea și progresul implică atât imaginație, cât și logică, că Știința și Literatura au același scop comun – cunoașterea universului și dezvoltarea umană.
Ion Barbu poetul a fost Dan Barbilian matematicianul. Solomon Marcus a văzut splendoarea omenescului în capacitatea de pătrundere a omului, în puterea sa de imaginație, de descoperire și de invenție, iar nevoia de cultură, de mirare și de joc le-a văzut ca pe nevoi fundamentale ale omului. Sfatul lui Einstein către dascăli și părinți a fost ‘Dacă vreți copii inteligenți, citiți-le povesti. Dacă îi vreți și mai inteligenți, citiți-le și mai multe povesti’. Prima femeie astronom a Americii, membră a Societății Americane de Arte și Științe, a demonstrat prin muncă crezul ei – în Știință avem nevoie mai ales de imaginație. Nu totul e matematică, nu totul e logică, știința e mai ales frumusețe și poezie.
”Noi ȘTE@M! Tabăra urbană” își propune să apropie copii de gimnaziu de disciplinele STEM, să le dea instrumente pentru a putea explora și avansa în studiul acestor discipline, să le prilejuiască o altfel de învățare a chimiei, fizicii și științelor prin experiment și lectură, pornind atât de la texte științifice, cât și de la literatură. Da, inovarea și progresul implică atât imaginație, cât și logică, iar Știința și Literatura au același scop comun – cunoașterea universului și dezvoltarea umană. Echipa și mentorii proiectului cred ca și poeta care a scris despre univers, Ursula K. Le Guin, că ”știința descrie cu precizie din exterior, poezia descrie cu precizie din interior și amândouă sărbătoresc ce descriu”.
#ȘTIINȚESCU este un program de finanțare, dedicat proiectelor educative în domeniile STE@M.