Povești europene. Concurs de scriere
“O poveste europeană: câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură scriu despre Europa”
- 10 ani de Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se sărbătoresc printr-un concurs de proză scurtă inedit, în care au intrat, din partea României, Claudiu M. Florian și Ioana Pârvulescu.
- 36 de autori din 26 de țări ale Uniunii Europene au acceptat să intre în competiție și să scrie o proză scurtă despre Europa, iar textele pot fi citite pe site-ul aniversar.
- Votul publicului: deschid până în 21 octombrie 2018, cetățenii UE pot vota autorul preferat, intrând automat, în tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc în luna noiembrie la Viena.
- Ioana Pârvulescu și Claudiu Florian, în competiție pentru votul publicului
- De asemenea, va avea loc un premiu special al Parlamentului European, acordat de Membri ai Parlamentului European, precum și o mențiune specială pentru patrimoniul cultural.
- Întrucât anul 2018 este anul Anului European al Patrimoniului Cultural, un premiu special va fi acordat celei mai bune ficțiuni scurte în care patrimoniul european joacă un rol semnificativ.
Concursul de scriere ”Povești europene” este un concurs unic de proză scurtă care sărbătorește Europa, literatura și, mai presus de toate, 10 ani de la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, care a fost deschis exclusiv tuturor celor 106 câștigători ai Premiului, de până acum.
36 de autori câștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris povesti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atât în versiunile originale cât și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația “European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.
Vă încurajăm să descoperiți aceste povesti fascinante scrise de scriitori talentați din întreaga Europă și sunteți invitați să votați autorul preferat până la 21 octombrie 2018 aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.
Votul publicului este deschis până în 21 octombrie 2018 pentru cetățenii UE care pot vota autorul preferat. Cei care votează intră automat la tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc anul acesta, în luna noiembrie, la Viena.
În plus față de votul publicului, acest concurs va fi jurizat de un juriu profesionist alcătuit din specialiști remarcabili din domeniul literaturii, inclusiv critici literari, jurnaliști, autori, care va juriza textele din competiție în următoarele luni și va alege un câștigător în noiembrie 2018. Membrii juriului sunt Maria-João Costa (Portugalia), Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Regatul Unit), Liana Sakelliou (Grecia) și Marnix Verplancke (Belgia).
Din partea României, în competiție pentru votul publicului au intrat Ioana Pârvulescu, care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013 pentru cartea Viața începe vineri, apărută la editura Humanitas și Claudiu Florian, care a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru cartea Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută la editura Polirom, iar aceștia pot fi votați aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.
Vă așteptăm în librăriile din țară să descoperiți semnele de carte special realizate pentru aniversarea de 10 ani a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, pe care veți găsi toate informațiile despre competiție. Semnele de carte și mai multe informații despre votul publicului și competiție se găsesc: La Două Bufnițe (Timișoara), Librăria Habitus (Sibiu), Librăria Independentă Boosktory (Cluj-Napoca), Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Librăria Kyralina (București), Muzeul Național al Literaturii Române (Iași), FILIT – Festivalul internațional de literatură și traducere Iași (3 – 5 octombrie 2018). Parteneri: Asociația Editorilor din România, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Centrul Cultural German Timișoara, Editura Polirom.