Vineri, 9 noiembrie 2018, ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), are loc o seară de poezie cu doi dintre cei mai apreciați poeți contemporani: Ruxandra Cesereanu și Cosmin Perța. Întâlnirea stă sub semnul lansării celor mai recente cărți de poezie ale acestora, apărute în colecția ”Biblioteca Românească” la editura Paralela 45: Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Un manifest (Ruxandra Cesereanu) și Cântec de leagăn pentru generația mea (Cosmin Perța). Întâlnirea va fi moderată de scriitoril și poetul Tudor Crețu, managerul Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel”.

 

Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Un manifest, Ruxandra Cesereanu, editura Paralela 45, 2018

Radu Vancu: „Un poem splendid, politic în cel mai nobil & mai pur sens al cuvântului. Mă bucur mult că literatura noastră reușește să recupereze și continentul ăsta – și că Ruxandra Cesereanu e unul dintre cei puțini care o fac atât de exemplar.”

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. A publicat peste 20 de cărți, câteva dintre ele au fost traduse în limbile engleză, italiană, maghiară. În cadrul Phantasma – Centrul de Cercetare a Imaginarului de la Cluj-Napoca, coordonează ateliere experimentale și tabere de scriere creatoare de poezie, proză și scenariu de film. Este profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca și redactor-șef la revista de cultură Steaua.

 

Cântec de leagăn pentru generația mea, Cosmin Perța, editura Paralela 45, 2018

Cosmin Perța: ”O carte de război, dar și de dragoste, în care nu a trebuit să îmi găsesc doar o nouă voce, ci și o nouă identitate. Spuneam că a fost scrisă în șapte ani, dar cea mai mare parte a ei a fost de fapt scrisă în ultimii doi, ani în care am pierdut aproape totul și a trebuit să mă reinventez substanțial.

Poezie socială, poezie a traumelor și a obsesiilor, a neputinței, poezie a pierderii și a despărțirii, a spaimei & inadaptării, dar și poezie a regăsirii, a reîndrăgostirii de o realitate care întotdeauna se dovedește mai fascinantă și mai copleșitoare decât orice tenebră.”

Cosmin Perța:  (N. 5 decembrie 1982, Vișeu de Sus, județul Maramureș) este un poet, prozator, eseist și editor român.Opera: Zorovavel (2002), Santinela de lut (2005), Cântec pentru Maria (2007), Întâmplări la marginea lumii (2007), Bătrânul, o divină comedie (2009), Două povestiri (2010), Fără titlu (Editura Paralela 45, 2011), Introducere în fantasticul de interpretare (2011), Teofil și Câinele de lemn (2012), Radu G. Țeposu, rafinament și intuiție (2012), Vizita (2013) În urmă nu mai e nimic (2015)