Vineri, 2 decembrie: Bufnițele deschid ușile
Ora 18.00: Vino să vezi locul bufniţelor
Ce este La Două Bufniţe? Cine sunt Bufniţele? Care este planul lor? Vino la deschiderea librăriei pentru un tur de prezentare al locului. Ghizi vă vor fi Bufniţele, care vor povesti despre cărţi, cafele şi alte cele şi vă vor plimba prin spaţiul librăriei, pentru a vă familiariza cu acesta. Intrarea este liberă, în funcţie de numărul locurilor disponibile.
Ora 18.30: Despre librării şi prietenii
Bufniţele au avut mentori şi au prieteni buni. Ei vor să spună câteva cuvinte despre acestea, despre cărți și locul lor în viaţa noastră de zi cu zi: Adriana Babeţi, Daniel Vighi, Viorel Marineasa şi Mircea Mihăieș. Dacă sunt şi alţii care vor să spună câte ceva, ele vor sta cuminţi şi vor asculta cu plăcere. Bufniţele se bucură să cunoască prieteni noi şi să discute cu cei vechi.
Ora 19.00: Invitaţi: Ilie Stepan, Horea Crişovan, Doru Iosif, George Găină
Cum ne putem bucura de apariția unui nou spațiu cultural în Timișoara, de un loc în care poveștile, cărțile, arta și muzica se află într-un dialog continuu? Printr-un moment special creat de Ilie Stepan, unul din oamenii care au fost alături de Bufnițe de când aceastea i-au povestit ideile și care le-a sfătuit și le-a susținut din punct de vedere muzical și amical. Împreună cu Horea Crișovan, Doru Iosif şi George Găină, vor crea o atmosferă de bucurie și sărbătore a cărții și a lumii din jurul acesteia.
Sâmbătă, 3 decembrie: Cafele și cărți
Ora 11.00: Întâlnire cu Gheorghe Florescu la Bufnițe
Cum unui loc de poveste i se potrivește o cafea de poveste, în cuibul Bufnițelor veți putea savura cafeaua preparată de faimosul cafegiu Gheorghe Florescu. Sosit la Timișoara cu ocazia deschiderii librăriei, acesta vă așteptă, alături de Bufnițe, la un eveniment cu degustare de cafea marca Delicatese Florescu, cu povești despre arta preparării cafelei și despre cartea de memorii “Confesiunile unui cafegiu”, apărută la Editura Humanitas în 2008, cu o ediție de lux în 2014. Bufnițele vă recomandă să nu ratați nici ocazia de a lua un autograf direct de la autor și de a vă fotografia cu acesta, la finalul evenimentului.
Ora 18.00: Lansare de carte și disco literar. Radu Pavel Gheo, Disco Titanic, Editura Polirom, 2016
Gheo, așa cum este cunoscut în medii de cititori și prieteni, va veni la Bufnițe și va citi câteva fragmente despre prietenii și Timișoara / Split, așa cum erau înainte de 89 și așa cum sunt ele astăzi, în cel mai recent roman al său, Disco Titanic, apărut la Editura Polirom. Alături de el, vor vorbi despre carte Adriana Babeţi şi Cornel Ungureanu. După cum ne provoacă și titlul, vom încheia seara cu un disco literar, pe muzica din roman.
Duminică, 4 decembrie: Zi pentru bufnițe junior
Ora 11.00. A fost odată o … carte. Atelier cu Laura Coroamă
Atelierul se adresează copiilor care vor să facă o călătorie prin viaţa cărţior. Ce este o carte? Ce se poate întâmpla într-o carte? Care sunt portiţele pe care trebuie să le deschidem pentru a descoperi o altă lume ? Ce formă are o carte şi cum ne putem înţelege cu personajele care au ales să trăiască în ea ? Cum putem să ne facem propria carte ? La Două Bufniţe oferă atmosfera ideală pentru a răspunde la unele întrebări, dar şi pentru a lansa altele noi.
Ora 17.00. ALL Friends Band – despre muzică și cărți
Noi credem că cei mai mulți dintre voi ați auzit deja de ALL Friends Band, trupa de adolescenți care din 2010 au reaprins flacăra rock-ului tânar în Timișoara și nu numai. Au cântat de la vârste mici inclusiv la festivaluri mari, atât în România, cât și în Ungaria și Serbia și sunt singura formația din Timișoara care s-a calificat la finala naționala Global Battle of the Bands (GBOB) România, ediția 2016. Luca Dragu (voce şi chitară), Cătălina Ciortea (bass), Adam Suma (chitară), Felix Suma (tobe) şi Bogdan Potra (clape) nu sunt doar tineri muzicieni dedicați și talentați, ei sunt și cititori pasionați de lumea cărților și a scriitorilor. Bufnițele vă așteaptă să îi ascultați cântând și vorbind despre muzică și cărți. Un moment bun sa ne declarăm suportul 4 ALL pentru finala GBOB de la Braşov din 10 decembrie, când se va stabili care formaţie va reprezenta România la finala mondială de la Atena.
Luni, 5 decembrie: Cărți și trubaduri
Ora 18.00: Lansare de carte: Un Ev enorm și delicat. Poeți ai Veacului de Mijloc și ai prerenașterii franceze, tălmăciri și glose de Şerban Foarţă, Editura Universităţii de Vest
Cei care vor să citească sau asculte într-o tălmăcire genuină poeți
francezi de acum şapte-opt secole;
Cei care vor să se dezbare, cât de cât, de multele prejudecăți în legătură
cu ” întunecatul Ev Mediu”,
Cei care intuiesc că poezia nu are, totuşi, vârstă (în ciuda bocitoarelor
dintotdeauna),
sunt aşteptați la Bufnițe luni 5 decembrie ora 18, în ajunul Sfântului ce face,
îndeobşte, daruri, de către Marilena Brânda, Marcel Tolcea şi ( cu voia dumneavoastră, ultimul
pe listă) Şerban Foarţă
Aceştia trei prezintă cartea apărută la EUV Un ev enorm şi delicat.
Poeți francezi ai veacului de mijloc şi ai Prerenaşterii Franceze.
Dacă vă doare Evul Mediu,
Găsindu-l prea întunecat,
Credem că cel mai bun remediu
E (după un meschin asediu)
Un ” Ev enorm şi delicat”.
Marți, 6 decembrie: Despre teatru
Ora 18.00. Măcelarul îi citea pe ruși. Lansare de carte Daniela Raţiu, Editura Tracus Arte, 2016
Însoțită de Cornel Ungureanu, Daniela Silindean și Daniel Vighi, Daniela Rațiu ne va purta pe urmele unui criminal de război din Polonia descoperit în satul Bulci, apoi într-un compartiment de tren care ne poartă spre un indefinit becketian al vieţii şi condiției umane. Spre final, ne apropiem de perioada comunismului, în care iubirea, condiția femeii, problema libertăţii, cenzura, Bob Dylan sau Allen Ginsberg sunt realități şi strategii de supraviețuire. Trei piese de teatru într-un volum semnat de Daniela Rațiu, pe care Bufnițele îl recomandă.
Miercuri, 7 decembrie: Aniversăm Eugeniu de Savoya – 300 de ani
Ora 18.00. Eugeniu de Savoya – album aniversar, Editura Ariergarda
La 300 de ani de la cucerirea Banatului de către Eugeniu de Savoya, editura Ariergarda a reeditat albumul bilingv român – german, rezultat în urma proiectului de tip Strassenfest al Asociației Culturale Ariergarda – Sărbătoarea Străzii Eugeniu de Savoya din anul 2009. Istoria străzii cu același nume și texte ale ariergardiștilor despre clădirile aflate pe aceasta creează o atmosferă de celebrare a eliberării de sub ocupația otomană. Cu Daniel Vighi și Viorel Marineasa pe post de ghizi și autorii textelor pe post de performeri, Bufnițele vă așteaptă la ora 18.00 fix în librărie, ca mai apoi să facem împreună un tur pe strada Eugeniu de Savoya, unde aceștia vor citi câte un fragment din carte. Detalii despre vizita pe stradă, la începutul evenimentului.
Joi, 8 decembrie: Zi de lectură și de tihnă la Bufnițe