Duminică, 29 ianuarie 2023, ora 17.00, la librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc evenimentul Aventurile Domnișoarei Poimâine la Timișoara, un atelier de lectură pentru copiii cu vârsta între 8 și 12 ani cu Adina Rosetti, inspirat de seria Cronicile Domnișoarei Poimâine. Proiectul “Aventurile Domnișoarei Poimâine la Timișoara” este susținut de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului ENERGIE! Burse de creație artistică.

Temele trilogiei sunt timpul și percepția acestuia, explorând prin intermediul unei povești pline de aventuri întrebări despre prezent, trecut și viitor și felul în care acestea sunt conectate și se influențează reciproc. Fiecare volum a topit realități din viața adolescenților de azi (spiritul rebel, pasiunea pentru muzică, conflictul dintre generații, dorința de a schimba lumea, neliniștea specifică vârstei), printr-un filtru de fantezie, imaginând o lume fantastică, dar animată de aceleași emoții și relații ca în lumea reală.

În cadrul atelierului, se vor citi fragmente din cele două volume publicate până acum („Vremea Vrăjitoarei Niciodată”, 2019, și „În căutarea lui Akum”, 2021, Ed. Arthur, ilustrații de Oana Ispir) și se va discuta liber pe marginea textelor. Copiii vor fi încurajați să povestească și despre experiența ultimilor ani, despre felul în care au făcut față schimbărilor și evenimentelor care le-au afectat viața (pandemie, școala online, digitalizare), acestea fiind o parte dintre temele abordate în cel de-al treilea volum, momentan în curs de finalizare.

Adina Rosetti publicat mai multe cărți pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate. Domnișoara Poimâine, unul dintre personajele sale cele mai cunoscute, se plimbă prin mai multe povești, pentru diferite vârste; câteodată e o fetiță curioasă (“Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”, “Crăciunul Domnișoarei Poimâine”), alteori o adolescentă rebelă (trilogia “Cronicile Domnișoarei Poimâine” se apropie de al treilea volum). Adina a mai scris despre vrăjitoare, dragoni și spiriduși neastâmpărați într-o carte cu întrebări fantastice (“De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”). Poveștile despre ființe mici care fac lucruri mari sunt strânse în “Cartea Curajului”, iar din dragostea pentru expresiile din limba română s-a născut “Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda”. Experiența atelierelor cu un grup de copii de etnie romă s-a transformat în “Povestea Kendamei Pierdute”, o poveste care vorbește despre magia prieteniei și puterea de a schimba lumea, premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Cea mai recentă apariție este “De ce și-a pierdut balaurul tableta”. Adina Rosetti predă cursuri de storytelling și scriere creativă și se implică în proiectele De Basm, asociația fondată alături de alte trei autoare, din dorința de a promova literatura română contemporană.

Atelierul de lectură este recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani, iar participarea este gratuită.