• Campania de promovare Cartea lunii la Bufnițe se concentrează în jurul catalogului bilingv (română/engleză) Victor Brauner: Invenții și magie / Victor Brauner: Inventions and Magic
  • Catalogul coordonat de Camille Morando (Centre Pompidou) este co-editat de Arta Grafică și Art Encounters și se află în precomandă la librăria La Două Bufnițe până în 16 februarie 2023
  • Catalogul însoțește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului de origine română, cea dintâi retrospectivă din țara sa, găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara cu ocazia Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023
  • Catalogul Victor Brauner: Invenții și magie este o apariție inedită în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție retrospectivă, ne oferă o mai bună cunoaștere a lui Victor Brauner în țara sa natală.

În luna februarie, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara, campania de promovare Cartea lunii la Bufnițe se concentrează în jurul catalogului bilingv Victor Brauner: Invenții și magie / Victor Brauner: Inventions and Magic coordonat de Camille Morando (Centre Pompidou), co-editat de Arta Grafică și Art Encounters. Lucrarea reunește texte inedite ale specialiștilor români, francezi și americani despre artist și despre lucrările expuse în cadrul expoziției Victor Brauner: Invenții și magie care va avea loc la Muzeul Național de Artă din Timișoara în perioada 17 februarie – 28 mai 2023, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner. Catalogul se află în precomandă la librăria La Două Bufnițe din Timișoara și va fi disponibil pentru livrare și achiziție din 16 februarie 2023: https://ladouabufnite.ro/product/victor-brauner-inventii-si-magie-victor-brauner-inventions-and-magic/

Cu ocazia Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului de origine română Victor Brauner – cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine, organizată de către Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Finanțată de către Consiliul Județean Timiș, expoziția va fi deschisă pe 17 februarie 2023 și va putea fi vizitată până pe data de 28 mai 2023 și este, în premieră pentru România, un omagiu adus pictorului suprarealist născut la Piatra Neamț, însumând o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România.

Expoziția Victor Brauner: Invenții și magie este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză) conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafică. Lucrarea reunește texte inedite ale lui Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Camille Morando, Irina Cărăbaș, Diana Marincu și Andreea Foanene despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner, fiind traduse de Mirela Iacob. Cele cinci eseuri sunt consacrate locului pe care Brauner îl ocupă în România, de la începuturile sale în anii 1920 la București până la posibilele sale influențe asupra scenei actuale. Cu o intenție didactică, treisprezece texte ale Irinei Cărăbaş şi Camille Morando descriu lucrările prezentate în expoziţie şi analizează influenţele şi invenţiile desenelor, picturilor şi sculpturilor, evocând contextul istoric, biografic şi artistic al lui Victor Brauner, în România şi Franța, de la începutul anilor 1920 până în 1965. În anexe, biografia ilustrată a fost stabilită din fonduri de arhivă pentru a relata viața și opera artistului (1903–1966). Notele biografice îi prezintă pe prietenii români ai lui Victor Brauner (Théodore Brauner, Benjamin Fondane, Jacques Hérold, Gherasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, Jules Perahim, Hedda Sterne, Tristan Tzara și Ilarie Voronca), a căror creație mărturisește influența excepțională a avangardismului românesc și producțiile abundente în România și Franța.

„Redescoperirea lui Brauner în patria sa printr-o retrospectivă de o asemenea amploare a avut nevoie de o busolă vizuală precum Catalogul, care să ofere, de asemenea, un studiu asupra expoziției, care să se păstreze pentru cei care nu reușesc să ajungă la Timișoara. Catalogul este, așadar, dovada unei realizări excepționale, pentru care ne-am reunit într-o colaborare multiculturală între Franța și România și, în particular, între două entități dedicate înțelegerii artelor vizuale.” (Christian Derveloy – Președinte Director General, Arta Grafică și Ovidiu Șandor – Președinte, Fundația Art Encounters)

„La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în România, expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală. Cu aproape șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii” (Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”)

Camille Morando este responsabilă cu documentarea lucrărilor pentru colecțiile de artă modernă de la MNAM-CCI, Centre Pompidou. Profesor la École du Louvre (Paris), a curatoriat expoziția monografică Victor Brauner, Je suis le rêve. Je suis l’inspiration, 2020, la Musée d’Art Moderne din Paris. Interesul ei academic pentru Brauner este mai vechi, primul său contact cu artistul fiind în anii de doctorat. În 2002, ca rezident la Institutul Național de Istoria Artei (INHA, Paris), i s-a încredințat publicarea arhivelor Victor Brauner, din care a rezultat volumul Victor Brauner: Écrits et correspondances, 1938–1948 (Centre Pompidou, 2006). Cu o experiență de cercetare de peste două decenii, Camille Morando este în prezent unul dintre cei mai renumiți experți în Victor Brauner din lume.