Scriitoarea Moni Stănilă vine în acest sfârșit de săptămână la Timișoara pentru a-și lansa cel mai recent volum de poezie, Ofsaid, apărut la editura Nemira, în colecția Vorpal, și pentru a participa la o lectură performativă din poemele sale realizată de actrița Christine Cizmaș.
Sâmbătă, 23 iulie 2022, cititorii sunt așteptați la ora 18.00 la librăria independentă la Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) la lansarea celui mai recent volum de poezie publicat de scriitoarea Moni Stănilă, Ofsaid, apărut în colecția Vorpal a Editurii Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean. Alături de autoare, despre carte vor vorbi criticul literar Grațiela Benga și scriitorul Tudor Crețu, iar moderatorul întâlnirii va fi Oana Doboși, cofondatoarea librăriei La Două Bufnițe.
Luni, 25 iulie 2022, cititorii sunt așteptați la ora 19.00 la sediul Fundației Art Encounters din Timișoara (bulevardul Take Ionescu 46C), unde spațiul expozițional devine scena unei lecturi performative la intersecția dintre teatru, literatură și vizualitate. Gândit ca un episod al unei serii de experimente interdisciplinare, acest eveniment propune o incursiune diferită, personală, temporală și spațială în universul poetic al lui Moni Stănilă din cel mai recent volum de poezie al acesteia, OFSAID. Lectura performativă va fi realizată de actrița Christine Cizmaș în prezența autoarei.

<< Cel mai recent volum de poezie publicat de Moni Stănilă, Ofsaid, m-a lăsat cîteva ore bune în tăcere, așa cum se întîmplă cu fiecare carte care îți intră în suflet și în minte, cînd te leagă de ea ceva despre care nu poți vorbi. Dar în acest caz, dacă aș fi rămas în tăcere, ar fi fost o formă de lașitate, asta pentru că Ofsaid e un volum care merită citit și recitit ca o mantră. >> Oana Doboși


<< Ești poetă, ești microbistă, viața e pentru tine atunci când te rogi sau scrii, iar fotbalul e pentru tine „o ancoră“. Și deodată vine războiul. Cartea aceasta, începută în 2014 și sfârșită în 2022, radiografiază în direct cum peste temele personale cad umbrele realității, cele mai amenințătoare și absurde umbre. Fotbal, religie, război, poezie. La un loc. Cu siguranță că Moni Stănilă revoluționează în literatura noastră poezia religioasă. Ofsaid e însă deja trecerea la un alt nivel, acolo unde jargonul religios se întâlnește cu cel fotbalistic, dar și cu cel al războiului. Există un patos complet în această carte, o conectare universală, o vitalitate care pătrunde în orice colț apropiat și îndepărtat, călătorește până în Bucea și Odesa și‑napoi, o exaltare a cuvintelor, fie ele rugăciune sau poezie. Cuvintele aici chiar muncesc: constată, jelesc, desfac rana, spun pe nume lucrurilor, urlă și vindecă. >> Svetlana Cârstean

<< De mult n‑am mai citit un experiment poetic așa de atipic, cu atât mai mult cu cât pasiunea microbistă e adjudecată de o poetă. Moni Stănilă excelează în demonstrații on și off side, on și off viață, cu o virtuozitate remarcabilă a mixării de formule și registre: sportiv, performativ, jurnalistic, socio‑politic și religios, unite de filonul confesiv, etic, revigorat și de gestul spectacular, ovaționat de public sau galerie, și de ororile expansionismului putinist. Ofsaid propune o revizuire inedită a conceptului însuși de civilizație prin negocierea între joc și strategie, detașare și angajare, ofensivă și defensivă, limbaje diferite, poziții dominante și dominate, regulă și abatere/simulare, dimensiuni temporale, performanță și performativitate, adevăr și senzație, fiindcă miza e, de fapt, recuperarea umanității noastre asediate din toate direcțiile.>>Teodora Coman

Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica“ al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie: Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (Charmides, 2017), Ale noastre dintru ale noastre (Casa de editură Max Blecher, 2020) și romanele: Al 4-lea (Tracus Arte, 2013), Războiul solomonarilor (Polirom, 2018), Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (Polirom, 2019) și Țipă cât poți (Polirom, 2020). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, spaniolă, bulgară, maghiară, lituaniană, rusă, azeră, catalană, turcă.

Evenimentul de lansare al volumului este organizat de Librăria La Două Bufnițe în parteneriat cu Editura Nemira și Cenaclul Republica.
Lectura performativă este organizată de Fundația ArtEncounters împreună cu Librăria La Două Bufnițe și partenerii acesteia, Cenaclul Republica și Editura Nemira. Lectura perfromativă este cofinanțată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.