• Catalogul care însoțește expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale de la Timișoara, publicat de Editura Art Encounters, se află în precomandă
  • Catalogul bilingv român-englez este coordonat de Doina Lemny, curatoarea expoziției și reputată specialistă în opera lui Brâncuși
  • Catalogul se poate achiziționa cu 10% reducere până  miercuri, 27 septembrie 2023, inclusiv și va fi disponibil fizic în librării și în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara din 30 septembrie 2023
  • Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului XX.

Catalogul oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale a fost pus astăzi în precomandă pe site-ul librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara: https://ladouabufnite.ro/ și pe site-ul oficial al expoziției: https://brancusi-2023.info/. Catalogul coordonat de Doina Lemny și apărut la Editura Art Encounters se poate achiziționa cu 10% reducere până miercuri, 27 septembrie 2023. Din 30 septembrie, acesta se va găsi în format fizic la preț întreg în librăriile din țară și în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Cu ocazia Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă expoziție din Europa de Est din ultimii 50 ani, dedicată artistului român Constantin Brâncuși, organizată în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România și curatoriată de Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Brâncuși.

Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale este însoțită de un catalog bilingv român-englez care reunește texte inedite ale istoricilor de artă români, francezi și englezi despre artist și despre lucrările expuse, urmate de o biografie actualizată conform cercetărilor recente. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, dar și imagini documentare, cum sunt cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

Cele 16 eseuri sunt consacrate creației lui Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907 – 1914, la Pasărea în văzduh care a provocat celebrul proces contra Statelor Unite (1926-1928), până la construcția Ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937-1938). O serie de texte subliniază rolul capital pe care l-au avut fotografia și filmul în creația și receptarea artistului. Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi artiști ai secolului XX. Autorii textelor din catalog sunt: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu – Gorjan, iar traducerile au fost realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn.

”Expoziţia organizată la Timişoara încearcă să puncteze anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu ţara sa natală, cu arta şi literatura românească, lăsând publicului libertatea să sesizeze aceste relaţii după propriile intuiţii şi simţăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creaţia sa punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, şi pe dialogul pe care l-a întreţinut în permanenţă cu confraţii săi de la Bucureşti prin participarea la diverse manifestări artistice.” (Doina Lemny, curatoarea expoziției ”Brâncuși: surse românești și perspective universale”)

”Vă invităm în aceste pagini să porniți într-o călătorie de (re)descoperire, o explorare menită să pună sub semnul întrebării orice păreri preconcepute și să sondeze adâncimile extraordinarului univers artistic al lui Constantin Brâncuși. Sperăm ca acest catalog să vă însoțească, să vă fie călăuză și să vă ajute să descoperiți comorile ascunse ale expoziției Brâncuși: Surse românești și perspective universale.(Ovidiu Șandor, comisarul expoziției; Președinte, Fundația Art Encounters)

Doïna Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centre Pompidou Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. Co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brancusi din 1998 în 2002. A fost curatoarea expoziţiei  „Antoine Pevsner în colecțiile Centrului Pompidou” (2001), „Datiunea Brancusi” (2003), „Henri Gaudier-Brzeska în colecțiile Centrului Pompidou” (2009), „Matisse-Palady et La Blouse roumaine »„Brancusi. La sublimation de la forme” la muzeul Bozar din Bruxelles si a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizării expoziţiilor. Este autoarea mai multor volume : Lizica Codreanu, o dansatoare în avangarda pariziana (trad. din franceză), Bucuresti, Vellant, 2012; Brâncusi, artistul care transgreseaza toate hotarele (trad. din franceză), Bucuresti, NoiMediPrint, 2012; Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur « mort pour la France », Lyon, Fage, 2015 ; Brancusi & Duchamp : povestea unei prietenii ((trad. din franceză), Bucuresti, Vremea, 2019; Brâncusi & Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan si Tonton (trad. din franceză), Bucuresti, Vremea, 2019; Cuminţenia pământului – operă unică, editie trilingvă, Târgu Jiu, editura „Constantin Brâncusi”, 2018; Matisse-Palady et La Blouse roumaine. Une amitié sous la censure (ediție bilingvă franceză-româna), Lyon, Fage, 2019 ; Brancusi. La sublimation de la forme (dir.), Gand, Snoeck, 2019 ; L-au întâlnit pe Brâncuși/Ils ont rencontré Brancusi, București, Vremea, 1920. L’ensemble monumental de Târgu Jiu / The Monumental Ensemble in Târgu Jiu, Târgu Jiu, editura ”Constantin Brâncuși”, 2021 ; Brancusi : la chose vraie, Paris, Gourcuff-Gradenigo, 2022 ; Brancusi et ses muses, Paris, Gourcuff-Gradenigo, 2022.