• Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității este cartea la care Daniel Vighi a lucrat până în ultima clipă, un proiect editorial care a pornit de la rubrica intitulată Continentul gri din revista Orizont susținută, timp de câțiva ani, împreună cu scriitorul Viorel Marineasa
  • Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității urmărește modul în care Securitatea, poliția politică a regimului comunist, a monitorizat viața culturală a Timișoarei
  • Lansarea cărții va avea loc luni, 12 decembrie 2022, la ora 18.00, la librăria independentă la Două Bufnițe, iar despre ea vor vorbi Viorel Marineasa, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici

Luni, 12 decembrie 2022, la Timișoara are loc lansarea cărții-eveniment care reconstituie o parte din istoria culturală a Timișoarei, Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității – un proiect editorial al scriitorilor Daniel Vighi și Viorel Marineasa apărut recent la Editura Ariergarda. Evenimentul are loc la librăria independentă la Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) de la ora 18.00, iar despre carte vor vorbi Viorel Marineasa, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.

Continentul gri. Timișoara culturală în dosarele Securității, publicată recent la Editura Ariergarda, urmărește reconstituirea unei părți a istoriei culturale timișorene din perspectiva dosarelor Securității, dar nu se limitează la interpretările ei, fatalmente înguste, primitive, schematice, văzând peste tot manifestări ostile regimului comunist, ci le întregește, le confruntă cu  rememorările autorilor cărții, cu existența efectivă a protagoniștilor din aceste documente. Dosarele studiate acoperă o perioadă largă, începând cu anul 1963, când debutează la Caransebeș urmărirea informativă a marelui scriitor Sorin Titel, și terminând cu 1989, anul Revoluției, ba chiar există și adnotări pe un document de la sfârșitul anului 1990 (!!!). Volumul rezervă secțiuni distincte scriitorilor consacrați, mișcării literare underground, Universității din Timișoara. Un capitol aparte este destinat eminentului profesor Gheorghe I. Tohăneanu, urmărit, șicanat, hăituit, terorizat de Securitate decenii în șir, ca până la urmă să capoteze în imunda ipostază de informator (aici apar și documente de pe vremea Securității la începuturi, anul 1948).

Cartea se poate comanda și online și se poate distribui, prin curier, în toată țara: https://ladouabufnite.ro/product/continentul-gri-timisoara-culturala-in-dosarele-securitatii/

Viorel Marineasa: ”O mare de dosare și de lumi. Asta te întâmpină  (și te copleșește!) la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității). Ca să poți da coerență cercetării lor trebuie să pendulezi între studierea dosarelor obiectiv, centrate pe instituții, și a dosarelor de urmărire informativă (DUI), focalizate asupra persoanelor.”

Daniel Vighi: ”Inaugurăm o cercetare, sperăm îndelungată, a istoriei literare timișorene din perspectiva dosarelor Securității. Trebuie să precizăm din capul locului că nu suntem mânați în scotocirile prin arhivele CNSAS de polițe de plătit, de ambiții demolatoare sau de intenții, altele decât acelea prin care redăm cititorilor interesați de trecutul nostru cultural, frânturi de istorie și de viață literară (multe scene au un inconfundabil parfum de epocă dar și umor involuntar). Nici grila de judecăți axiologice și etice ale Securității nu este de cele mai multe ori similară cu a noastră, a autorilor investigației. Lectura lucrătorilor Securității era una destul de primitivă, restrânsă la obiectivele pe care le aveau în vedere în munca de urmărire informativă: defăimarea regimului și atentatul la imaginea țării prin literatură. Facem precizarea că documentele recuperate, puse în valoare și comentate, aparțin Fondului Documentar de Istorie Literară Timișoreană a Asociației Culturale ARIERGARDA.”

Cartea Continentul gri. Timișoara culturală în Dosarele Securității este cartea la care Daniel Vighi a lucrat până în ultima clipă, un proiect editorial care a pornit de la rubrica intitulată Continentul gri din revista Orizont susținută, timp de câțiva ani, împreună cu scriitorul Viorel Marineasa, în care se poate observa, pe bază de documente, modul în care Securitatea, poliția politică a regimului comunist, a monitorizat viața culturală a Timișoarei. Câteva mostre de ștampilă pusă de Securitate pe destinele unor oameni de cultură: „Numitul (Roman) COTOȘMAN se află în atenția organelor noastre întrucât este adeptul picturii abstracte”; „Elementul este suspect că deține scrieri de sertar”; „Programul cercului și al revistei abordează problemele ne-marxiste”; „Să verificăm dacă lucrările de sculptură au manifestări dușmănoase”; la sărbătorirea semicentenarului Unirii, Victor Iancu își exprimă nemulțumirea că nu e pomenit Iuliu Maniu. „E ca o nuntă fără lăutari”, zice profesorul.

Daniel Vighi s-a născut în data de 9 octombrie 1956 în localitatea Lipova din județul Arad și a fost prozator, eseist și publicist român. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara în 1980. În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara care au declanșat revoluția anticomunistă. A fost profesor de literatură română contemporană la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, a fondat Asociația Culturală Ariergarda și Editura Ariergarda și a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Timișoara în noiembrie 2022.

Viorel Marineasa (n. 1944, Țipari, Timiș) este prozator, eseist, jurnalist, editor. A publicat volumele Litera albă (roman, 1988), În pasaj (roman, 1990), Unelte, arme, instrumente (proză scurtă, 1992), Dicasterial (proză scurtă, 1995), O cedare în anii 20 (proză scurtă, 1998); Vederi din Timișoara (publicistică, 2011), Înainte și după războiul rece (proză scurtă, 2013), Lecturi parțiale. Librăria de nișă (2014), Prozator din silă (în dialog cu Robert Șerban, 2017) Ficțiune și istorie. Lecturi complementare (2019). În colaborare cu Daniel Vighi a publicat volumele Rusalii ’51. Fragmente din deportarea în Bărăgan (literatură-document, 1994) și Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic. Memorator pentru tanchiști (stereo-proze, 2011). Cărțile sale au fost traduse în limbile germană, engleză, maghiară, slovacă, sârbă. În prezent, Viorel Marineasa este consilier al Editurii Ariergarda şi co-fondator al Asociației Culturale Ariergarda.