Vineri, 16 iunie 2023, ora 20.00, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății 5) are loc BLOOMSDAY la ArtEncounters cu o LECTURĂ PERFORMATIVĂ realizată de actorul Robert Bogdanov-Schein.

În tradiția parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și librăria independentă La Două Bufnițe, vă invităm la o seară de Bloomsday cu literatură, artă și discuții alături de Robert Bogdanov-Schein. Astfel, spațiul expozițional de la Comenduirea Garnizoanei Timișoara devine scena unei lecturi performative la intersecția dintre literatură și vizualitate.
Gândit ca un episod al unei serii de experimente interdisciplinare, acest eveniment propune o incursiune diferită, personală, temporală și spațială în universul lui James Joyce. Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume în fiecare an pe data de 16 iunie. Aceasta este ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul Ulise, de James Joyce. Sărbătoarea preia numele personajului principal din Ulise, Leopold Bloom. Romanul urmăreşte viaţa şi gândurile lui Leopold Bloom precum şi a altor personaje pe parcursul zilei de 16 iunie 1904.

Robert Bogdanov-Schein s-a născut în 1999 și a absolvit Academia de Muzică și Artă Teatrală de la Universitatea Falmouth. Pe lângă teatrul clasic, Robert este interesat de teatrul experimental și senzorial, precum și de muzica populară europeană.
Din 2016 face parte din Asociația Experimental Sensory Theatre în calitate de formator și actor, punând în scenă spectacole de teatru senzorial în labirint și predând comunităților defavorizate folosind metoda teatrului terapeutic. Robert este unul dintre cei mai tineri membri ai ansamblului TGST. Printre producțiile în care a fost implicat se numără: “Crăiasa Zăpezii” de Evgheni Schwarz (regia László Béres), “Oameni. De vânzare” (piesă și regie: Carmen Lidia Vidu), “Tschick” de Wolfgang Herrndorf (regia: Irisz Kovacs) și “Visul unei nopți de vară” după William Shakespeare (regia: Kristóf Szabó).
Alte colaborări includ lucrul cu Moon Fool sub conducerea Annei-Helena McLean, fostă actriță, la Centrul de Practică Teatrală Gardzienice din Polonia, participarea la Școala Internațională de Antropologie Teatrală și seminarii de formare cu Ikarus Stage Arts, Nordisk Teaterlaboratorium, Danemarca.

Evenimentul face parte din seria de lecturi performative organizate de Art Encounters împreună cu Librăria independentă La Două Bufnițe în cadrul celei de-a cincea ediții a Bienalei Art Encounters – My Rhino Is Not a Myth. art science fictions – ce are loc între 19 mai și 16 iulie 2023 și care este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni.

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, Tazz, MEWI și Dacoart.