Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara sărbătorește 4 ani de la deschidere alături de scriitoarea Slavenka Drakulić

Miercuri, 2 decembrie 2020, librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara sărbătorește 4 ani de la deschiderea oficială. Evenimentul este marcat de o întâlnire online, live pe pagina de Facebook a librăriei (facebook.com/ladouabufnite) cu scriitoarea Slavenka Drakulić, la ora 18 fix, care va dialoga cu Snejana Ung, autoarea unei cercetări doctorale dedicate literaturii despre fosta Iugoslavie ca „world literature” și membră a echipei La Două Bufniţe.


”Îmi dau seama că tot ceea ce am sunt cuvintele și că, din când în când, dacă le strâng în brațe mă simt mai puțin singură.” Slavenka Drakulić

Numele Slavenkăi Drakulić se află pe lista celor șase autori cu care, la începutul lunii octombrie a acestui an, debuta colecția ANANSI. World Fiction a editurii Pandora M. Cartea Dora și Minotaurul. Viața mea cu Picasso de Slavenka Drakulić a apărut în traducere din sârbo-croată de Octavia Nedelcu. Celebra fotografă suprarealistă Dora Maar, pe numele ei real Henriette Theodora Markovitch, a murit în 1997. Printre însemnările făcute în limba franceză, în apartamentul său a fost găsit și un carnet scris în croată, limba tatălui, pe care o vorbea perfect. Viața Dorei alături de Picasso, așa cum reiese din însemnări, și consecințele traumatizante pe care le-a avut despărțirea lor asupra ei dezvăluie relația tumultuoasă a două personalități creatoare, dintre care una este zdrobitor de dominatoare.

Slavenka Drakulić s-a născut în Croația (fosta Iugoslavie) în 1949. A publicat șapte romane și cinci cărți de eseuri. Este colaboratoare permanentă la The Nation, iar eseurile ei au apărut în The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Eurozine ș.a. În 2004 a primit prestigiosul The Leipzig Book Award For European Understanding. În 2010, în cadrul Reuniunii Internaționale a Scriitorilor care a avut loc la Praga, a fost numită drept una dintre cele mai influente scriitoare europene a vremurilor noastre. În prezent, își împarte viața între Suedia, Austria și Croația, alături de soțul ei, scriitorul și jurnalistul Richard Swartz.