În luna noiembrie s-a desfășurat cea de-a doua ediție a proiectului ”Cărțile te ajută să crești” prin care elevi din patru școli din zona rurală a județului Timiș au primit donații de cărți pentru bibliotecile școlare și au participat la ateliere de lectură online cu echipa librăriei La Două Bufnițe.


Este cea de-a doua toamnă în care Asociația Culturală La Două Bufnițe impletează proiectul ”Cărțile te ajută să crești” cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, prin care organizatorii își propun să apropie copiii din județul Timiș de lectură prin oferirea de cărți la bibliotecile școlilor și prin organizarea de ateliere de lectură cu ei. Astfel de acțiuni duc la stimularea consumului cultural, deoarece, din păcate sub 3% dintre români citesc o carte pe lună conform ultimului studiu de piață realizat în 2016 de către Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Pe termen mediu, prin organizarea acestei acțiuni, se poate demonstra copiilor că pot primi cărți noi la școală, că cititul are un mare avantaj de a-i forma și că pe măsură ce citești mai mult, îți dai seama ce ți se potrivește și ce te ajută, iar pe termen lung, tot mai multe școli din zona rurală a județului Timiș vor primi cărți noi și tot mai mulți copii din județ se vor bucura de ele.


”Credem că cel mai important lucru pentru asociația noastră și pentru librărie rămâne întâlnirea dintre tinerii cititori și cărți, deoarece ceea ce le putem oferi prin evenimentele și activitățile pe care le facem poate influența relația cu lectura a generațiilor viitoare, de aceea ne-am propus să continăm acest proiect și să devină relevant pentru activitatea noastră. ”, spun organizatorii.


Astfel, anul acesta, patru școli din județul Timiș au fost incluse în proiect: Școala Gimnazială Varial, Școla Gimnazială Sacoșu Turcesc, Școala Gimnazială Pădureni și Școala Gimnazială Satchinez. La fiecare dintre cele patru școli s-a organizat câte un atelier de lectură online și s-a trimis câte un pachet de cărți pentru biblioteca școlii, care conține nu doar titluri din programa obligatorie de lectură, dar și titluri care îi pot ajuta pe copii să își cultive obiceiul de a citi.

*Proiectul ”Cărțile te ajută să crești” este organizat de Asociația Culturală La Două Bufnițe și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș. Parteneri: Inspectoratul Școlar Județan Timiș, Școala Gimnazială Variaș, Școala Gimnazială Sacoșu Turcesc, Școala Gimnazială Pădureni, Școala Gimnazială Satchinez, Știri pentru copii.