Duminică, 13 septembrie 2020, am scos poezia din cutie alături de Plai. Alina Purcaru, Andrei Dósa, Sorin Gherguț și V.Leac au învăluit cu poezie Piața Țarcului din Timișoara la o ediție inedită a Festivalului Plai. Accesul la Squared Poets x La Două Bufnițe a fost gratuit în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de protecție și ținând cont de reglementările de distanțare socială în vigoare.

V. Leac

V. LEAC s-a născut în 1973, la Năsăud.

Trăiește și lucrează la Arad și București. Este membru fondator al grupării literare Celebrul animal și al revistei Ca și cum. Este coautor al evenimentelor așteptarea are ceva în comun cu gulerul ridicat al hainei cu care mergi la întâlnire și al ce poți vedea până unde ajungi. Participă în cadrul platformei Spații în așteptare (2013) cu proiectul Cuptorul din fabrica de zahăr. E curator al evenimentului WAD Arad în 2014. Organizează tabăra de creație a generației douămiiste de la Săvârșin în perioada 2007-2011.

Împreună cu Bianca Băilă, înființează la Timișoara, în 2012, MOI (Muzeul Ordinii Interioare). Debutează în 2001 cu volumul de poezie Apocrifele lui GenghisKhan, pentru care primește Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor, filiala Arad. Alte volume publicate: Sera cu bozii (2003), Seymour: sonata pentru cornet de hârtie (2005), Dicționar de vise (2006), Lucian – un experiment (2009), Toți sunt îngrijorați (2010), Unchiul este încântat (2013), Monoideal (2019). E prezent și în volumele colective Prima mea beție (2009), coordonat de Gabriel H. Decuble, și Scriitori la poliție, volum coordonat de Robert Șerban și apărut în 2016. Primește în 2007 Premiul „Euridice” pentru volumul Dicționar de vise. A publicat în reviste literare, precum ArcaTribunaVatraOrizont și Tiuk. În 2019 a coordonat la editura frACTalia Hotel Cosmos: antologie de poezie românească SF

Alina Purcaru

Alina Purcaru (n. 1982, România) a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat în presa cotidiană şi a publicat constant cronici de carte şi articole în revistele Observator culturalDilema vecheDilematecaSuplimentul de cultură şi Noua literatură. A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008) şi coordonatoare a două volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014) și 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017). A scris și o carte pentru copii, Catrina și marele Domn Somn (cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, Editura Cartier, 2017). Este prezentă cu poeme și eseuri în reviste literare și în trei volume colective: Cum citesc bărbații cărțile femeilor (volum coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte la Editura Polirom, 2017), Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018) şi EaPerspective feministe asupra societăţii româneşti (Editura Curtea Veche, 2019). În prezent, este redactor la revista Observator cultural. Poemele ei au apărut în reviste din ţară şi din Ungaria, în traducere, fiind, de asemenea, traduse în limba suedeză, ca urmare a unui atelier de traducere organizat de ICR la Stockholm în 2018. Ultima carte publicată este volumul de poeme Indigo, Editura Tracus Arte, 2018. 

Sorin Gherguț

Una dintre cele mai originale voci ale poezii contemporane, Sorin Gherguț (n.1973, București) este poet și traducător. A publicat volumele de versuri Trei (Editura Vellant, București, 2016), Orice. uverturi și reziduuri (Editura Pandora M – Grupul editorial Trei, București, 2011) și Time Out (Editura Timpul, Iași, 1998). Este coautor al volumelor colective Tablou de familie (Editura Leka-Brancuş, București, 1995), împreună cu Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu și T.O. Bobe), Marfă (Editura Salut, 1996) și Marfă reîncărcată (Editura Brumar, 2011), alături de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Dan Pleșa și B.O. Popescu, De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks (Editura Art, 2017). Este prezent în antologia de poezie românească în traducere germană ich bin ein ander ist bang (Edition die horen, Bremerhaven, 2000). A mai fost tradus în cehă, turcă și suedeză. Este absolvent al Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, secţia română-franceză, şi al masteratului de lingvistică teoretică de la aceeaşi universitate.  

Andrei Dósa

Andrei Dósa s-a născut în 1985, la Braşov.  A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov, unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Alexandru Muşina, Andrei Bodiu şi Romulus Bucur. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu”). Între timp, a mai publicat trei volume de poezii: American Experience, Editura Cartea Românească, 2013; Nada, Editura Pandora M, 2015, adevăratul băiat de aur, 2017. În 2018, a apărut la editura Polirom primul său roman, Ierbar. A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. A colaborat cu revistele Astra și Corpul T. Din 2012, este redactor al revistei Poesis International. În anul 2017 a fost unul dintre cei zece scriitori incluşi în programul New European Voices, coordonat de platforma Literature Across Frontiers.

Vă mulțumim pentru participare, rămâneți alături de noi și de prietenii noștri de la Plai!