Prin proiectul “Portret de librar” ne propunem să punem în valoare meseria de librar, prezentând publicului larg provocările și reușitele din viața de zi cu zi a librăriilor independente din România, dar și din alte țări.

Librăriile independente joacă un rol vital în comunitatea lor, ele sunt mai mult decât un simplu agent comercial, ele sunt un liant între oameni, cărți, valori comune, libertate interioară. Așa cum remarcă și Jorge Carrion în cartea sa, Bookshops, o librărie poate regenera țesătura socială și economică a unei zone pentru că reprezintă prezentul și pentru că este un motor al schimbării. Debutul carantinei, așa cum știm, a pus stop tuturor activităților din mediul cultural și artistic, dar si vânzării de carte în mediul fizic prin închiderea librăriilor. Foarte multe librării au fost surprinse fără un site propriu și au trebuit să recurgă rapid la modalități inedite de a nu pierde în primul rând contactul cu cititorii, cu acea comunitate locală vitală existenței lor. De aceea, ne propunem să organizăm în perioada octombrie – noiembrie 2020 evenimente online la care să invităm librari din țară și din străinătate, pentru a crea o platformă de bune practici al uneia din cele mai importante meserii din lanțul cărții.

Primul eveniment al proiectului ”Portret de librar” are loc marți, 13 octombrie 2020, d ela ora 19, live online pe facebook.com.ladouabufnite și îl are ca invitat pe Shaun Bythell.