Philip Ó  Ceallaigh s‑a născut în Waterford, Irlanda și a publicat peste patruzeci de povestiri, multe dintre ele fiind cuprinse în Însemnări dintr-un bordel turcesc – pentru care a fost distins cu premiul Rooney pentru literatura irlandeză – și Și dulce e lumina. Ambele volume au fost publicate de Penguin, iar cea de-a treia colecție de proze, Trouble, va apărea în toamna anului 2020. În 2012, i-a apărut la editura Polirom romanul în miniatură Și te trezești râzând. Este, de asemenea, eseist și traducător, inclusiv pentru „Two Thousand Years” de Mihail Sebastian, publicat de Penguin Classics. Textele sale au apărut în Granta, The Dublin Review, The Los Angeles Review of Books și pe BBC Radio 4 și au fost traduse în treisprezece limbi. Călător neobosit, Philip Ó Ceallaigh a trăit în diverse locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Georgia sau Kosovo. Din 2000 locuiește în București, România.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

În luna noiembrie a acestui an are loc prima rezidență literară din Timișoara, care își propune să promoveze și să încurajeze dezvoltarea literaturii contemporane începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Marin Mălaicu-Hondrari, Philip Ó Cheallaigh și Sven Popović (Croația) sunt cei trei scriitori invitați la prima ediție a Rezidenței literare La Două  Bufnițe care se va desfășura în noiembrie, la Timișoara. Cei trei scriitori vor locui împreună, timp de o lună, într-o casă de creație care aparține familiei scriitorului timișorean Daniel Vighi și vor scrie la proiectele pe care le au în lucru, romane, traduceri, poezie sau proză scurtă.

România este țara cu cele mai puține rezidențe de creație de acest fel, de aceea Rezidența literară La Două Bufnițe este un exemplu de proiect care își propune să sprijine dezvoltarea literaturii române contemporane prin asigurarea unui mediu propice pentru creație, timp de o lună de zile, pentru trei scriitori contemporani prin dezvoltarea cooperării culturale internaționale și promovarea valorilor culturale locale și naționale în circuitul internațional al rezidențelor literare. Selecția scriitorilor participanți la rezidența literară aparține librăriei independente la Două Bufnițe din Timișoara. Rezidența literară La Două Bufnițe își propune să invite la Timișoara în fiecare an, timp de o lună de zile, trei scriitori contemporani din România și din Europa, fiind un proiect care contribuie la dezvoltarea literaturii contemporane.

Rezidența Literară La Două Bufnițe este un proiect susținut de Primăria Municipiului Timișoara.

Organizator: Asociația Culturală La Două Bufnițe

Parteneri: Casa Arthouse Lucrezia, Asociația Culturală Ariergarda, Fraktura Publishing House

Sponsori: Crossover, 888 Functional Monkeys